Mannen skulle ha inställt sig på anstalten Östragård i år, men har inte dykt upp. Anstalten har säkerhetsklass 3.
Mannen skulle ha inställt sig på anstalten Östragård i år, men har inte dykt upp. Anstalten har säkerhetsklass 3. Bild: Kent Eng

Man från Mellerud efterlyst – undviker fängelsestraff

I september och december förra året dömdes en man i 20-årsåldern till fängelse i två olika rättegångar. Men mannen har inte dykt upp till fängelset i Vänersborg – och är nu efterlyst av Kriminalvården.

ANNONS
|

Mannen, som är hemmahörande i Melleruds kommun, fick i september förra året ett tuffare straff för brott han dömts för år 2021. Då dömdes han för bland annat grovt rattfylleri, cykelstölder och flera fall av ringa narkotikabrott.

Från början var straffet skyddstillsyn, men efter att mannen misskött kontakten med frivården dömdes han istället till en månads fängelse.

Dömdes för nya brott

I december dömdes han igen för nya brott. Då för försök till utpressning och grov stöld. Detta efter att han tillsammans med andra personer stulit en bil, plånbok, mobil med mera från en person i Göteborg. Därefter har han tillsammans med de andra försökt att kräva pengar av personen för att lämna tillbaka bilen.

Mannen skulle inställa sig på anstalten Östragård nu i år, men har inte dykt upp. Nu är han efterlyst av Kriminalvården och ska ”införpassas till närmaste slutna anstalt eller häkte” om polisen hittar honom.

”Tar kontakt med polisen”

Som Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården, tidigare berättat för tidningen finns det idag inget lagstöd för att utfärda en extra påföljd, varning eller liknande för någon som inte inställer sig i tid.

– Det Kriminalvården först gör är att man tar kontakt med polisen och begär den personen förpassad, som det kallas. Då kan polisen i första hand åka till senast kända adress, men även kika på om det finns ändra kända adresser där personen kan befinna sig. Fungerar inte det, begär vi en efterlysning av personen och då blir det ett rent polisiärt ärende, sa Ulf Mossberg till tidningen tidigare i år.

LÄS MER:Ville inte inställa sig i fängelse – reste utomlands

LÄS MER:Förslaget: Mellerud kan kräva utdrag ur brottsregistret

LÄS MER:Man slog kvinna i ansiktet – döms för misshandel