Linas blyertsteckningar ser ut som fotografier

De ser ut som svart-vita fotografier. Men icke. Lina Anemyrs skickligt gjorda blyertsteckningar har ett otroligt djup och är mycket verklighetstrogna.
”Bland blyerts och bilar” har vernissage fredag 23 augusti och pågår till 13 september.

ANNONS
|

42-åringen från Hultsfred har tecknat i blyerts hela livet, med paus under barnens uppväxt. Men 2018 fanns det mer tid och lusten återkom.

– Jag började göra teckningar, som sedan blev liggande i byrålådan. En kompis sa till mig att jag måste göra något med dem, så jag ställde ut första gången på Kopparslagaren i Hultsfred 2019. Sedan har det rullat på, säger Lina Anemyr.

Djur tar längst tid

Hon började teckna djur. Det är de motiv som tar längst tid att färdigställa – på grund av detaljer med päls och fjädrar. Sedan fortsatte hon med porträtt, glas och därefter veteranbilar.

– Min chef har en egen hemsida med bilder på veteranbilar, han är fotograf. Jag får använda bilderna som förlagor och det har blivit massor av bilar. Det är jättefina former på sådana bilar, säger Lina Anemyr.

Hela färgskalan

Särskilt viktigt i en blyertsteckning är att få fram kontrasten mellan ljust och mörkt, menar hon. Man måste få med hela färgskalan i den svartvita bilden – allt för att de ska få ett djup.

– Jag gillar att byta motiv för att utmana mig själv. Allra helst tecknar jag mina barn, så vi har inga foton av dem på väggarna hemma utan teckningar istället.

Vad använder du för pennor och papper?

– Tre sorters pennor med olika hårdhet och en raderpenna. Papperet är tjockt och slitstark, det väger 200 gram.

Samtliga teckningar finns bara i ett exemplar. Lina Anemyr tar också emot beställningar då hon tecknar utefter fotografier.