Lekfullt och lustfyllt i ladan – besök av världsmästare i munspel

Det ser så obehindrat och samspelt ut när duon Emil Ernebro och Filip Jers spelar. Så där lekande lätt som det kan verka för någon som är världsmästare i att spela munspel, en titel som Filip Jers kan stoltsera med.

ANNONS
LocationDals Rostock|
|
Filip Jers berättade en del roliga anekdoter mellan låtarna. Han skojade och sa att vi svenskar verkar bli som gladast när vi får höra låtar som går i moll. Då lyser vi upp, säger han.
Filip Jers berättade en del roliga anekdoter mellan låtarna. Han skojade och sa att vi svenskar verkar bli som gladast när vi får höra låtar som går i moll. Då lyser vi upp, säger han. Bild: Helena Eriksson

Här hos Gun-Britt Gustafsson och Per Blomberg dyker världsartisterna upp, en efter en under sommaren. Totalt sex olika framträdanden blir det i år. Platsen är deras magiska trädgård i Låttsbyn utanför Dals Rostock.

Gun-Britt har en bakgrund inom musikens värld och har varit sångpedagog på Musikhögskolan i Stockholm i 34 år. Det är tack vare hennes stora kontaktnät som de kan få hit så professionella musiker. Efter sjätte året med musik i trädgården har intresset ökat från folk i branschen.

– Nu börjar de höra av sig själva, berättar hon.

Gun-Britt Gustafsson, Solgläntans magiska trädgård.
Gun-Britt Gustafsson, Solgläntans magiska trädgård. Bild: Helena Eriksson

Hennes man Per Blomberg finns med och dokumenterar varje musikkväll med sin videokamera.

– Det här med konserterna är Gun-Britts dröm som jag gärna backar upp, säger han.

Själv arbetar han som konstnär och gör både tavlor och skulpturer i olika material; och även det han kallar rostiga skrotgrejer. Dessa skapar Gun-Britt och Per tillsammans på sin veranda under vintrarna och de dyker upp lite överallt i grönskan och mellan träden, i deras ovanliga, kreativa trädgård.

Emil Ernebro tror att många tycker om gitarrspel och munspel för att de själva kanske provat på att spela dessa instrument någon gång. -De har ett jordnära sound som många diggar, säger han.
Emil Ernebro tror att många tycker om gitarrspel och munspel för att de själva kanske provat på att spela dessa instrument någon gång. -De har ett jordnära sound som många diggar, säger han. Bild: Helena Eriksson

Musik med extra allt

Den 24 juli gästades Solgläntans magiska trädgård alltså av Emil och Filip. Emil Ernebro, som växt upp i Ärtemark utanför Bengtsfors, spelar gitarr med influenser av American roots music, country och pop. Han har studerat på musikinstitut i Los Angeles och jobbat med artister som Jojje Wadenius och Janne Schaffer. Även Filip Jers har samarbetat med en lång rad legender, främst inom jazzens värld, men han har spelat mycket blues också. Under 11 år var han med som artist på Åmåls Bluesfest.

När duon spelar tillsammans är det en blandning av olika musikstilar som dyker upp. Välkända klassiker som de gör sina egna personliga arrangemang på. Emil kallar det gott och blandat. Det syns tydligt att de två har roligt tillsammans. De vill liksom inte avsluta låtarna, utan hittar hela tiden en ny övergång till något ljudfenomen som ingen upptäckt förut.

– Ska vi sluta nu?, säger Filip efter ett av deras musikaliska sidospår.

Konserterna i trädgården är otroligt uppskattade av besökarna. Många kommer tillbaka år efter år.

Birgitta Gelang och Gun-Britt Crona Larsson tycker konserterna i trädgården håller väldigt hög kvalitet. -Det är trevligt att man kommer så nära in på artisterna här, säger Gun-Britt.
Birgitta Gelang och Gun-Britt Crona Larsson tycker konserterna i trädgården håller väldigt hög kvalitet. -Det är trevligt att man kommer så nära in på artisterna här, säger Gun-Britt. Bild: Helena Eriksson

– Det är så roligt att de ordnar med de här konserterna. Det förgyller verkligen sommaren, säger Birgitta Gelang som bor i Vänersborg men är uppväxt i Bolstad utanför Mellerud. Hon är här med sin barndomsvän från småskolan Gun-Britt Crona Larsson.

– Det är så hög kvalitet på musiken. Det tror man inte att man ska hitta så här ute på landet, säger Gun-Britt.

För Filip och Emil blev det stående ovationer efter konserten.