Lasse Åberg och Janne Schaffer till Mellerud: ”De var mina hjältar som barn”

Mellerud får storfrämmande den 2 november. Lasse Åberg och Janne Schaffer kommer tillsammans med Ulf Wadenbrandt och hans Sweden Symphony Orchestra och ger föreställningen ”50 år av film- och musikhistoria”.
– Jag har det stora nöjet att jobba med de här två grabbarna. De var mina hjältar som barn, säger dirigenten Ulf Wadenbrandt.

ANNONS
|

De allra flesta av oss känner till konstnären, designern, filmskaparen och sångaren Lasse Åberg samt gitarristen och kompositören Janne Schaffer. De har skapat film- och musikhistoria och underhållit Sverige i över 50 års tid.

– Janne och Lasse är två fantastiska personer som fortfarande är i en sådan bra shape. Janne turnerar fortfarande och Lasse är också aktiv, han var sommarens mest lyssnade sommarpratare. Janne är med i kommande Stjärnorna på slottet, berättar Ulf Wadenbrandt.

Giganter på scenen

Lördag 2 november kommer båda till Mellerud och Rådahallens D-hall för att gästa Sweden Symphony Orchestra som leds av dirigent Ulf Wadenbrandt. Detta är en unik chans att uppleva dessa två giganter tillsammans på scenen.

Biljetterna släpps tisdag 27 augusti.

– Det känns väldigt kul att lägga ett besök i Mellerud. Jag har bott i Mellerud under flera år på 1990-talet och jobbat på kulturskolan. Mellerud är ett musikaliskt mecka. Premiären för ”50 år av film- och musikhistoria var i Trollhättan för ett år sedan och det blev en succé, berättar Ulf Wadenbrandt.

Storyn bakom rollfigurerna

Han förklarar att Schaffer och Åberg sitter i var sin fåtölj på scenen och diskuterar storyn bakom rollfigurerna i succéfilmer som Sällskapsresan, Sällskapsresan II Snowroller, Den ofrivillige golfaren och The Stig-Helmer story. Publiken bjuds såklart på låtar från Åbergs filmer samt från Electric Banana Bands repertoar.

– Vi kommer också att spela något som en hyllning till Abba då det var 50 år sedan Waterloo vann i Brighton. Jag förväntar mig dessutom en hyllning till Björn J:son Lindh, att Janne Schaffer spelar Brusa högre lilla å, tillägger Ulf Wadenbrandt.

Van vid större arrangemang

Som arrangör hittar vi Mikael Olsson som driver Kroppefjällsanläggningen i Dals Rostock. Han är van att arrangera större evenemang, sommaren 2023 såg han till exempel till att Sven-Ingvars spelade i Kroppefjällsparken. En given succé.

– Jag träffade Ulf Wadenbrandt i fjol när han hade konsert på Kulturbruket på Dal med Jonas Torrestad. Vi diskuterade att anordna någonting till sommaren, men vi fick inte till det. Sedan pratade vi med varandra i juli igen och kom fram till att arrangera något under hösten. Ulf jobbar ju med så många olika artister, så vi beslutade att ta hit Janne Schaffer och Lasse Åberg, säger Mikael Olsson.

Varför ges inte föreställningen på Kulturbruket på Dal?

– Vi får inte plats där, det är en stor ensemble som ska få plats på scenen. Därför blir det i Rådahallens D-hall som dessutom rymmer en stor publik, säger Mikael Olsson.

Musikaliska höjdpunkter

– Visst låter det kul! Lasse Åberg fyller 85 år och Janne Schaffer 80 år 2025. Så här kan vi verkligen prata om musik- och filmhistoria. Det kommer att bjudas på musikaliska höjdpunkter och intressanta storys – alla kommer att känna igen sig. Detta är ett av mina personligen roligaste evenemang jag varit med på konstaterar Ulf Wadenbrandt.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Mikael Olsson och Kulturbruket på Dal, som sköter biljettförsäljning och marknadsföring.

– Jag är så glad över att vi ska vara med eftersom vårt namn kommer med i ett nytt sammanhang, säger Nina Olsson, kultursamordnare på Kulturbruket på Dal.