Landsbygdsministern: ”Ja, det här är det riktiga livet”

Landsbygdsminister Peter Kullgren möttes av fåglarnas sång, vindens mjuka drag genom tallarna och de vackra omgivningarna när han i måndags besökte Swedish Country Living i Köpmannebro.
Och när David Naraine med en talande gest slog ut med armarna och utbrast: ”Det här är det riktiga livet” så höll ministern med i alla fall lite.

ANNONS
|

Nog skulle han kunna tänka sig att leva nära naturen så som Marie och David Naraine gör.

– Men just nu gör jag mest nytta där jag är, säger han.

Inspirerad av synen

Det var en liten delegation från Kristdemokraterna med Peter Kullgren och riksdagsledamoten Magnus Jacobsson i spetsen som gjorde ett flera timmar långt besök på anläggningen. Peter Kullgren var på många sätt imponerad av vad han såg.

– Jag är imponerad av att se hur ni som engagerade entreprenörer tar tillvara på och utvecklar en sådan här verksamhet.

Swedish Country Living står på flera ben. Verksamheten omfattar både produktion och upplevelser. Det handlar om allt från ekoturism, andelslamm, jordbruk och hållbar mat-produktion till upplevelser och boende i bland annat eremitstugor.

Gården är EKO-certifierad, verksamheten är uppmärksammad och prisad för hållbar turism.

Småskalig produktion

Peter Kullgren har lyft upp frågan om Sveriges livsmedelsförsörjning vid händelser av kris eller krig. Där finns det mycket att göra, menar han.

– Framtiden är inte gröna konservburkar i bergrum. Vi vill ha en diversifierad livsmedelsproduktion med både stora och små livsmedelsproducenter, säger han.

För att det ska bli verklighet krävs en viss del av attitydförändringar.

– Här har det hänt något. Jag tror att allt fler fått upp ögonen för hur sårbara vi är om vi inte kan producera eget livsmedel under en kris, säger Peter Kullgren.

Bra för jordhälsan

I det sammanhanget sätter han den produktion av naturbeteskött av ekologiskt certifierat lammkött. Marie och David Naraine har ett holistiskt synsätt på sin verksamhet och driver ett jordbruk som med hjälp av ekologiska metoder bevarar och bygger upp jordhälsan.

Gårdens lamm betar av 18 hektars skogsbete i ett cirkulärt skeende. De flyttas runt till 23 beten. När cirkeln är sluten väntar nytt friskt bete.

– Den här metoden är bra för jordhälsan, säger David Naraine.

Marie och David Naraine vill med sin verksamhet inspirera andra till att förändra sin livsstil.