Även om arbetslösheten i Mellerud minskar, så ligger den fortfarande över snittet i hela Västra Götalands län
Även om arbetslösheten i Mellerud minskar, så ligger den fortfarande över snittet i hela Västra Götalands län Bild: Johan Nilsson/TT

Lägsta arbetslösheten på 15 år i Mellerud

Melleruds kommun noterar i augusti den lägsta arbetslösheten sedan januari 2009. I Västra Götalands län stiger dock arbetslösheten.

ANNONS
|

Under augusti månad rapporterade Melleruds kommun en total arbetslöshet på 6,9 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (−0,5 procentenheter). I Västra Götalands län däremot stiger arbetslösheten.

Sett till antalet personer betyder det att 277 av 4 014 invånare i åldern 16 till 65 år i Melleruds kommun var inskrivna som arbetssökande (26 färre än i augusti i fjol).

Mellerud går därmed mot strömmen i förhållande till andra kommuner i Västra Götalands län. I de flesta andra kommuner i länet går arbetslösheten uppåt. Störst är ökningen i Lilla Edet, där arbetslösheten stiger med 1,3 procentenheter.

Även om arbetslösheten i Mellerud alltså minskar, så ligger den fortfarande över snittet i hela Västra Götalands län (6,9 procent i kommunen, jämfört med 6,2 procent i hela länet). Öckerö har den lägsta arbetslösheten i länet (2,9 procent), medan Gullspång har den högsta (8,5 procent). För att Mellerud skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Öckerö skulle 161 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet steg arbetslösheten i augusti jämfört med året innan (+0,4 procentenheter) och ligger nu på 6,8 procent. 220 av 290 kommuner har högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Perstorp är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (13,9 procent) i landet som helhet, medan Pajala har den lägsta (2,2 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda sjunker

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 19,4 procent i Mellerud under augusti månad, motsvarande 150 av 773 personer. Det är 1,4 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−15 om man räknar personer). Därmed har de utlandsföddas arbetslöshet varit lägre än vid samma tidpunkt i fjol i över sju år i sträck. Sedan juli 2017 har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 49,3 till 19,4 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 12,5 procentenheter i Mellerud. Det är en mindre skillnad än för ett år sedan (−0,9 procentenheter).

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är förhållandevis stor i Mellerud om man jämför med andra kommuner i Västra Götaland. Göteborg har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Öckerö har den största.

Ungdomsarbetslöshet ökar

Till skillnad från den totala arbetslösheten stiger arbetslösheten bland unga (+0,4 procentenheter). I augusti var 9,2 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 36 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en ökning med ett personer på ett års sikt.

Precis som den totala arbetslösheten ligger ungdomsarbetslösheten i Mellerud högre än i Västra Götaland som helhet. Skillnaden mellan kommunen och länet är 1,4 procentenheter.

Metod och kommentarer

Samtliga siffror i den här texten kommer från Arbetsförmedlingens månadsstatistik. Vi använder standardmåttet arbetssökande som andel av den registerbaserade arbetskraften som mått på arbetslöshet. Läs mer om hur statistiken samlas in på Arbetsförmedlingen.

När vi talar om ”förändring” i arbetslöshet menar vi förändring jämfört med samma tidpunkt förra året.

Det här gäller även när vi säger att arbetslösheten ökar eller minskar för n:te månaden i följd. Om arbetslösheten i januari, februari och mars var högre än i januari, februari och mars året innan så säger vi att den ökar för tredje månaden i rad, även om mars kanske hade en lägre arbetslöshet än februari på grund av säsongsvariation.

Från och med år 2023 räknas även 65-åringar in i arbetskraften. Äldre statistik avser 16- till 64-åringar.

LÄS MER:Gröna och röda kort ska minska dålig attityd på fritids

LÄS MER:Framgångsrika unga företagare i Dalsland ska prisas

LÄS MER:Amerikanska bilmeckat i Mellerud – en turistmagnet