Lägre lärarbehörigheten i Mellerud – under snittet för hela landet

Andelen behöriga lärare i Melleruds grundskolor ligger under snittet i Sverige. Det senaste skolåret var det 65 procent som hade lärarlegitimation och var behöriga inom minst ett ämne.

ANNONS
|

Under höstterminen 2023 och vårterminen 2024 låg lärarbehörigheten i hela Sverige på 71,5 procent enligt Skolverket. Vilket är något högre än året innan. Mellerud är rankad som nummer 210 bland landets 290 kommuner.

Andelen avser antalet heltidstjänster, men även om man ser till antal tjänstgörande lärare totalt var det under det senaste läsåret 82 av totalt 124 som var legitimerade och behöriga inom minst ett ämne.

Melleruds kommuns nya chef för kultur- och utbildningsförvaltningen, Mats Aronsson, berättar att målet såklart är att höja antalet behöriga.

– En hög lärarbehörighet är en av de främsta förutsättningarna för att eleverna ska ha goda resultat, säger han.

Mats Aronsson berättar att han själv, i och med att han tillträdde den femte augusti, inte hunnit skaffa en ordentlig bild av hur ämnesfördelningen bland lärarna sett ut på skolorna än. Men understryker hur viktigt det är att lärare är behöriga för de ämnen de undervisar i.

– Jag är exempelvis legitimerad grundskolelärare, men den undervisning jag haft i ämnen jag inte är utbildad i har inte blivit så bra som jag tycker eleverna förtjänade, säger han.

Stora skillnader

I kommunen skiljer sig siffrorna mycket mellan skolorna och det är Rådaskolan och Åsens skola som har haft en lägre andel än snittet. Det senaste läsåret var cirka 43 respektive 53 procent av heltidstjänsterna legitimerade och behöriga i minst ett ämne,. Andelen på det andra grundskolorna låg alla över 70 procent.

– Min bild är att det i vissa skolor i Mellerud har varit svårt att rekrytera lärare i matematik, kemi och fysik. Sedan brukar det generellt sett vara svårt att få tag i legitimerade lärare i moderna språk, hemkunskap och slöjd, säger Mats Aronsson.

Inför höstterminen berättar han att tre nya lärare har rekryterats till Rådaskolan, vilket lyfter Mellerud närmare snittet. Lärarna som rekryterats har behörighet inom bland annat matematik, slöjd och fysik.

På frågan varför lärarbehörigheten är lägre i Mellerud har Mats Aronsson svårt att peka på något specifik, men säger att bland annat faktorer såsom kommunens läge och pendlingsmöjligheter kan ha påverkat rekryteringsmöjligheterna.

Strategin framåt

Målet är att nå en ännu högre andel behöriga lärare och för det finns det många olika strategier att arbeta efter.

Mats Aronsson lyfter bland annat vikten av att behålla de lärare som redan arbetar på skolorna genom att se till att de har en god arbetsmiljö och möjligheter att vara delaktiga i skolan utveckling.

– På skolorna finns det mycket som fungerar bra och det är jätteviktigt för mig att snabbt få en bild av de goda exemplen för att se hur vi systematiskt kan arbeta för att sprida dem i hela organisationen, säger han.

För att höja lärarbehörigheten i kommunen går det utöver nyrekrytering också att utbilda den personal som redan finns på plats.

– Man behöver ha med sig att det är ett långsiktigt arbete. Att exempelvis läsa in en behörighet tar tid.

Andelen behöriga lärare höstterminen 23 och vårterminen 24

Fagerlidsskolan: 87,4 procent

Åsebro skola: 84,8 procent.

Karolinerskolan: 75,8 procent

Nordalsskolan: 74,8 procent

Åsen skola: 53,1 procent

Rådaskolan: 43,3 procent

Källa: Skolverket. Andelen avser heltidstjänster.

Behörighet och lärarlegitimation

Kravet på legitimation för lärare och förskollärare infördes i skollagen 2011. Målet med legitimation är att öka kvaliteten i svenska skolan, höja statusen på yrket och tydliggöra vad en lärare och förskollärare är behörig att undervisa i. Med behörig lärare menas att läraren har lärarlegitimation och är behörig för den undervisningen läraren bedriver.

Källa: Skolverket.

LÄS MER:Äldre trivs i Mellerud – ligger i topp i regionen

LÄS MER:Ansökningssiffrorna till Dahlstiernska bättre än på länge

LÄS MER:Tuffare mobilregler efter Skolinspektionens kritik