Kommunen om vildsvinen: Sätt upp elstängsel

Generellt när det gäller vildsvinsfrågan följer kommunen det som länsstyrelsen rekommenderar för hanteringen av vildsvin.
– Kommunen varken kan eller får skjuta djur på någon annans mark, säger Suzanne Håkansson, kommunens ansvarige i frågan.

ANNONS

– Det som länsstyrelsen och vi som kommun rekommenderar är att det bästa sättet att skydda sig mot vildsvin är att sätta upp ett staket eller ett lågt elstängsel med två – tre trådar runt trädgården, säger Suzanne Håkansson.

LÄS MER:Vildsvinen invaderar trädgårdar i Håverud: ”Är obehagligt”

Vildsvinsstammen försöker man reglera så gott det går genom jakt. Det är den enskilda markägaren (som är jakträttsinnehavare) som kan ta beslut om avskjutning – om markägaren har jaktlicens.

– Kommunen varken kan eller får skjuta djur på någon annans mark, säger Suzanne Håkansson.

Vad räknas som en olägenhet enligt miljöbalken?

– Begreppet ”olägenhet för människors hälsa” i miljöbalken avser en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan på ett bestående sätt påverka människans hälsa negativt.

Suzanne Håkansson berättar vidare att när det gäller skadedjur utomhus säger lagstiftningen att åtgärder ska vidtas endast om det finns hälsorisker – det vill säga smittspridning eller liknande, som är av stora och bestående.

Enligt miljöbalken är det ägarens eller fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder.

Kommunen hjälper till

– Melleruds kommun försöker ändå vara till hjälp med att hitta lösningar och informera om hur man ska undvika viltbesöken i sin trädgård. Detta görs även genom platsbesök av kommunjägare.

Värt att tänka på är: Villaägaren bör inte låta fallfrukt ligga kvar på gräsmattan eller i en öppen kompost. Kompostering bör ske i en sluten behållare.

Tänk också på att fågelfrö som ligger på marken kan locka till sig vildsvin.

Sopkärlet bör dessutom placeras på sådan plats eller på sådant sätt att vildsvinen inte kan välta det.

Aggressivt vilt

Om något vilt som till exempel vildsvin eller älg skulle bete sig aggressivt bör polisen kontaktas på telefon 114 14. Polisen får, med stöd av jaktlagen, låta avliva ett vilt djur om det kan antas vara farligt för människors säkerhet. Polisen handlägger också ansökningar om att skjuta inom detaljplanerat område.

Jakttiden för vuxna vildsvin är den 1 april till och med den 31 januari. Årsungar av vildsvin får jagas hela året medan kultingförande suggor är helt fredade.

LÄS MER:Vildsvinen invaderar trädgårdar i Håverud: ”Är obehagligt”

LÄS MER:Se upp för vilt i Mellerud – rådjur och vildsvin i kollisioner

LÄS MER:Vill utrota vildsvinen – får vänta ett år