Jägaren Jimmys kritik: Pressas att jaga fler vildsvin

Jakt är den effektivaste metoden för att kontrollera vildsvinspopulationen. Bland jägare upplever man en ökad press att skjuta fler, och samtidigt minskar intresset.
– Det är inte samma sak som att gå ut en fin kväll i augusti och spana efter en råbock, säger Jimmy Wressel, tillförordnad ordförande i Melleruds jaktvårdskrets.

ANNONS
|

I och med att de kan orsaka stora problem, särskilt för lantbrukare, berättar Jimmy Wressel att trycket på jägare att skjuta fler vildsvin har ökat. Vilket i sin tur har gjort kommunikationen svårare mellan många jägare och markägare.

Jimmy Wressel menar att det finns en viss kunskapsbrist och att man ibland har olika mål med jakten.

– Om inställningen är att ett vildsvin är ett för mycket, så tror jag det tar lusten och viljan ur den jägare som jagar dom. Det blir en press att skjuta många för att kanske ens få behålla sin jaktmark.

– När du tar jägarexamen så trycker man framför allt på två saker. Säkerheten och jaktetiken. Det är inget som någon jägare där ute ska tumma på bara för att skjuta fler. Lokalt sett så är det ett nytt vilt även för de flesta jägare och det är inte samma sak som att gå ut en fin kväll i augusti och spana efter en råbock.

Vill ha bättre samarbete

Samtidigt som kommunikationen blivit svårare ser Jimmy Wressel många möjligheter till ett bättre samarbete. För att minska skador på mark och grödor finns det mängder av metoder, men de kräver att man har kontinuerliga åtgärder, dialog och kunskapsutbyte.

– Foderplatser, åtlar, kantzoner med offergrödor, lerdiken, en ständig dialog om vad man kommer så på marken, när man ska så och så vidare. Det finns hur mycket som helst.

– Men något av det viktigaste är att skjuta rätt grisar. Skulle du olyckligtvis skjuta ”ledarsuggan” så kommer du förvärra problemet. Just i år har jag hört om väldigt många grupper som inte har någon sugga med sig och jag märker att både skador och antalen ökar markant.

Jobbiga att jaga

Jakttiden för vildsvin sträcker sig från den 1 april till och med den 31 januari, men årsungar får jagas året runt. Under jakttiden finns det ingen gräns på hur många vildsvin man får skjuta, men en sugga som följs av randiga eller bruna små kultingar är fredad året runt.

När vildsvinen började dyka upp kring Mellerud var de nytt och spännande för jägarna i området, men sedan dess har intresset börjat sjunka något, enligt Jimmy Wressel.

– Det var nog kul i början för många, men man märker ju rätt snabbt att det blir långa nätter. I och med att de är aktiva på natten så krävs det också mer utrustning vilket kan bli dyrt, säger han.

I Mellerud har förslag om att arten helt ska utrotas lyfts, men det tycker inte Jimmy Wressel. Istället vill han se ett bättre samarbete med de metoder som man redan använder.

– Det är lätt att tycka att det är många vildsvin så fort man får skador på sina ägor, men det säger ju inget om hur många vildsvin det faktiskt finns i kommunen i stort.

– Jag vill skicka med två saker till jägarna där ute. Det är jätteviktigt att ni rapporterar vad ni skjuter under jaktåret i viltdata och ett skott ni aldrig avlossade ska ni aldrig ångra, säger Jimmy Wressel.

Avskjutningen mest effektiv

Hur många vildsvin det finns i Mellerud finns det inga siffror på. Vildsvin förekommer i större delen av Västra Götalands län, med lokala variationer, men det går inte att säga hur många som finns i hela länet heller.

I hela landet uppskattar man dock att det finns omkring 300 000 vildsvin.

I nuläget använder sig länsstyrelsen av trafikolyckor och avskjutningsstatistik för att följa vildsvinens utveckling i regionen. I Mellerud har det sedan 2020 skett 32 viltolyckor med vildsvin enligt statistik från Nationella viltolycksrådet. Varav 11 skedde 2023 och 12 skett hittills i år.

– Antalet trafikolyckor med vildsvin har ökat i hela landet, men det är svårt att säga om det beror på att det finns fler vildsvin. Och om man istället ser till avskjutningsstatistiken har det gått nedåt. 2019 sköts omkring 16 600 vildsvin, men 2022 var det ungefär 12 500, säger Anna Hjelm, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Om målet är att minska antalet vildsvin berättar Anna Hjelm att avskjutning är den mest effektiva metoden, och tillägger att det är som mest effektivt när man samarbetar över större områden.

– Med avskjutningen kan man också styra utvecklingen av stammen genom att planera vilka djur som ska skjutas. Det bästa är att samarbeta över större områden för att kunna underlätta jakten och för att förhindra att flytta problemen till andra områden.

LÄS MER:Kommunen om vildsvinen: Sätt upp elstängsel

LÄS MER:Vildsvinen invaderar trädgårdar i Håverud: ”Är obehagligt”

LÄS MER:Vildsvinen invaderar deras trädgård: "Man blir ledsen, arg och frustrerad”