Hon ger nytt liv till gamla tyger: ”Testar mig fram”

Gamla klädtrender går att hitta i Louise Malmros tavlor som nu hänger på Melleruds bibliotek. Med tekniken chenille skapar hon textilkonstverk med ”spår av liv” av gamla textiler.
– Jag tycker att textil har något speciellt. De flesta har någon typ av tyg intill kroppen 24 timmar om dygnet, säger Louise Malmros

ANNONS
|

Tidigare har hon arbetat som bland annat skinnsömmerska och som påklädare på Dramaten i Stockholm, men nu är Louise Malmros konstnär på heltid. På Melleruds bibliotek höll hon under torsdagen på och gjorde i ordning för sin andra egna utställning.

Innan hon började med tavlorna har Louise Malmros gjort mycket textilhantverk. Till utställningen i Mellerud har hon bland annat med sig flera kuddar hon gjort. I en av dem gömmer sig även ett gammalt skvallerbrev.
Innan hon började med tavlorna har Louise Malmros gjort mycket textilhantverk. Till utställningen i Mellerud har hon bland annat med sig flera kuddar hon gjort. I en av dem gömmer sig även ett gammalt skvallerbrev. Bild: Elin Karlström

Testat sig fram

För sina konstverk använder hon sig av en teknik som kallas chenille. Tekniken tar vara på tygets tendens att repa upp sig. Med sömmar låses flera lager av tyg fast i ett bottentyg som på så sätt hindrar materialet från att lösa upp sig.

Ordet chenille är franskt och betyder larv, och det finns även ett tyg med samma namn. Tekniken upptäckte Louise Malmros för första gången i amerikansk tidskrift någon gång på 90-talet, men har lärt sig och utforskat uttrycket utan instruktioner.

Textilerna som hon använder sig av är främst sådant hon har fått. Så fort en bekant ska rensa hemma ringer dem och frågar om hon vill ha tyger.

Med textilerna skapar hon ibland också minnesföremål. Något som började med att hon själv ville spara tyger efter anhöriga som gått bort.

– Kläder är så laddat med personen så det är svårt att slänga. Ofta blir det att man sparar det på vinden i någon påse. Och då har jag istället gjort minnesföremål, säger hon.

Louise Malmros skissar mycket innan hon börjar med textilkonstverken.
Louise Malmros skissar mycket innan hon börjar med textilkonstverken. Bild: Elin Karlström

Spår av liv

Utställningen på Melleruds bibliotek kommer att hänga uppe från den 20 september fram till och med den 10 oktober.

I utställningsrummet hänger i första hand tavlor, men även kuddar och kokonger. För utställningen har Louise Malmros även med sig några av de skisser som hon gör innan hon börjar med textilkonsten.

– Jag tycker att textil har något speciellt. De flesta har någon typ av tyg intill kroppen 24 timmar om dygnet. Det är något intimt med det.

– Jag jobbar ju mycket med återbruk och då dyker det också ofta upp mycket som man känner igen från när man var liten. Det sätter igång så mycket accessioner. När man ser det på långt håll så ser man bara en bild men när man kommer nära kan man se tyger som man känner igen.

LÄS MER:Nyinvigt museum i unikt skyddsvärn

LÄS MER:Källhult ett6 – här möts kultur och människor i den gamla lanthandeln

LÄS MER:Skulpturer, målningar och animerade verk på Dalslands konstmuseum