Högtryck på konstkollo i Upperud: ”Drömde fram mitt motiv”

Brinnande skog och ansikten som flätas samman. I konstkollot i Upperud väcks skaparglädjen till liv – även om ämnena inte alltid är så muntra.
– Jag drömde fram mitt motiv om skogsbrand, säger Nils Wårlén, tolv år, från Mellerud.

ANNONS
|

Under veckan har de små konstnärerna på konstkollot i Upperud hunnit med mycket. När tidningen kommer förbi Dalslands konstmuseum är det sent på eftermiddagen och dagens konstnärliga aktiviteter nästan slut.

I ett tält ute på gården och inne i Bagarstugan, på andra sidan skulpturparken, har de 16 eleverna förberett sig för den stora vernissagen som hålls på fredagen.

Den första övningen var att göra 1 000 teckningar på golvet på tid. Ett bra sätt att vässa huvudet inför kommande utmaningar, menar Attila Urbán, som är en av lärarna på konstkollot.

Tryckt sina egna stjärntecken

Sedan har de bland annat målat olika motiv och tryckt sina egna stjärntecken i grafik.

– Jag drömde fram mitt motiv, som jag kallar den förfallna skogen, säger Nils Wårlén.

Med sin målning visar han hur det går till när det börjar brinna i en skog. Hur skogen ser ut innan – och varför det börjar brinna.

Eleverna har under veckan även gjort så kallade hybridmålningar, med två halva ansikten ihopsatta.

Elevernas hybridmålningar är några av de mer imponerande konstverken, här i Bagarstugan.
Elevernas hybridmålningar är några av de mer imponerande konstverken, här i Bagarstugan. Bild: Susanne Emanuelsson

Under 2024 har det anordnats konstkollo på fem olika platser, bland annat på Dalslands Konstmuseum. Alla är helt gratis – och en succé för konstmuseet som anordnar det ihop med Dômen konstskola.

”Ett högt tryck”

– Det har varit ett hårt tryck på platserna. De är helt slut, säger Attila Urbán som har haft hand om konstkollot i några år.

Han berättar att eleverna kommer från många olika håll, både lokalt och regionalt. Det är inget fel på disciplinen bland deltagarna, som samtliga ser väldigt engagerade ut när de visar sina konstverk och springer upp och ned för trapporna i Bagarstugan.

– Ja, alla är jätteentusiastiska. Förra året kom alla barnen alltid i tid och det var ingen frånvaro, och i år är det i princip likadant, det är riktigt roligt, säger Attila Urbán när dagen är slut.