Harriet och Leif hyllar Rostocksrundan: ”Händer så mycket här”

Det utlovades innan vad man kunde förvänta sig, och så blev det. En dag för alla, med mängder av besöksmål utmed rundan i Dals Rostock. Och så syntes det vara, hela det lilla samhället var på gång, en riktig folkfest!

ANNONS
LocationDals Rostock|
|

Första stoppet för Melleruds Nyheter fick bli på Sandlycke Gård, där vi i backen träffar Rostocksborna Harriet och Leif Törnros som är på rundvandring i hemorten.

– Är vi hemma så går vi alltid en runda, kollar och fikar. Det är helheten som gör det, och vi kollar speciellt in vad som är nytt från förra året, säger Leif och Harriet tillägger:

– Detta fina lilla samhälle, det är så roligt att det händer så mycket här!

En återvändare, som numera bor i Strängnäs, kommer vi sedan i samtal med. Han har hittat till Sandlycke gård och står och pratar med Patrick Allier, som för övrigt tycker tillställningen är lyckad med mycket folk.

– Vi kom hit förra helgen till Kanalyran och var ju även tvungna att stanna över Rostocksrundan, berättar Mats Andersson som flyttade från Dals Rostock 1983 och nu gästar brodern Jerry Andersson som bor kvar på orten.

Trångt och gemytligt

Längre ner utmed rundan tittar vi in Rostocks Keramik och träffar både Sven med kepsen och Lena Bergsman, hans skapare. Det är trångt och gemytligt i hennes lilla butik, flera besökare och mycket fina hantverk att kolla på och kanske köpa med sig hem.

Så drar vi oss vidare ner till området runt Brunnsparken där det finns så mycket intressant att kolla in eller bara ta en paus med fika. Såväl de välkända stationära handelsställena som Kerstins butik, växthus, orangeriet, antikvariet som Inez Vintagebutik och bara ett stenkast bort Hembygdsföreningen med sitt gofika och museét. I parken här är det också idag bakluckeloppis.

I Orangeriet gästar varje sommar en konstnär. I år är det Margareta Nordberg som ställer ut sina alster i tekniken gouache, täckande vattenfärg. Bilderna, originalen, är i grunden handmålade och trycks sedan upp i fem olika storlekar och med 20 bilder av varje.

– Upplagan blir aldrig mer än 150 stycken, förklarar Margaretha Nordberg som också är noga med att tala om att om man vill köpa en tavla så får man den med sig direkt.

I Kerstin Ljungqvists ateljé trängs besökarna. Här finns otroligt mycket att se, och köpa.

– Det kommer många intresserade besökare hit, folk träffas och pratar, många är återvändare, säger Kerstin och menar att Dals Rostock egentligen alltid varit ett gemytligt och besökarvänligt samhälle. Hon tänker på Brunnstiden från 1760 och att man senare hade en Rostockssöndag i Brunnsparken årligen som lockade många besökare. Hela samhället var även då med. Dagens Rostocksrunda har nu knappt tiotalet år på nacken och startades av en kvartett driftiga damer Kristina Friman, Ulla Mastersson, Cecilia Harris samt Irene Eriksson.

– Rostocksrundan är jätterolig, alltid så trevligt och genuint, tycker Karin Nodin som tagit med sig dotterns svärmor Marica Dintler från Onsala på rundan. Hon i sin tur uppskattar Dalsland, främst för att det här finns en så vacker natur, helt olikt Halland. Nu blir det presenter till barnbarnen.

Nyinflyttade besökte Rostocksrundan

I Brunnsparken, med en gammal kvarnsten som bord, sitter William Easterling och Karin Ingelhag och dricker kaffe tillsammans med vänner från Stenungsund. William och Karin berättar att de är nyinflyttade i landskapet och försöker upptäcka omgivningen. De hittade informationen om Rostocksrundan på en Facebooksida.

– Vi har blivit positivt överraskade, här är det jättetrevligt, fint och genuint, säger de.

På min väg tillbaka till parkeringen dyker Clas-Göran Janson upp och det blir en liten pratstund.

– Har du förresten hört att en del besökare jämför Rostock med Midsummer?

Ja, så var det några som sa. Att vandra runt i byn, över gräsmattorna, in i butikerna och husen. Genuint, gemytligt, lite gammaldags och med mycket gofika, det påminde om den engelska TV-seriebyn – det var väl enbart pubarna och morden som saknades.