Här vill de skapa sin Dalslandsdröm: ”Platsen är jättefin”

I Dals Rostock träffades under helgen en grupp potentiella utflyttare. I projektet Bogemenskap Dalsland har man under en tvåårsperiod arbetat för att få fler personer att flytta till landskapet.
– Platsen är jättefin, bra för mig som vill odla, säger Carin Allebert, som i dag bor i Nyköping.

ANNONS
|

Att man nu hamnat i Dals Rostock med det här projektet menar projektledaren Magnus Skånberg främst beror på att Dals Rostock är ett välkomnande samhälle som aktivt visar att man vill få mer folk till byn. Närheten till Melleruds station, förskolan, affären, naturen och möjlighet till odlingsbar mark, samtidigt som man från Melleruds kommun också varit aktiva i frågan är också av stor betydelse.

– Vi arbetar utifrån idén om att vi nu träffas för att i allmänhet prata om vilka behov man har, titta på markerna för att försöka gestalta hur det här kan se ut och få information om orten, förklarar Magnus Skånberg vidare. Med markerna menas då den fastighet som man från kommunens sida angivit som en lämplig plats.

Lämplig kommunägd fastighet finns.

Det finns således kommunägd mark tillgänglig alldeles söder om samhället som skulle kunna fungera som en mindre småhusby med gemensamhetsodling och djurhållning i mindre skala. Husen som är tänkta att byggas är så kallade tiny houses. Man tänker sig här åtta till tio hus för ensam- alternativt par/familjeboende.

– Just det här med tiny houses lockade mig och framfört allt att kommunen här har varit så framåt i frågan. Det är ett stort steg att flytta själv tvärs över landet och det positiva med detta är att man inte har allt ansvar själv utan kan dela arbetsuppgifterna med andra, fortsätter Carin Allebert.

Vill skapa en känsla för bygden

– Träffen här i Rostock, med deltagare från hela landet, är ju också till för att man ska få en känsla för bygden. Nu hoppas vi hitta en driftig grupp som vill gå åt samma håll fortsättningsvis, säger Magnus Skånberg och tillägger det är då den gruppen som får gå vidare kring mark- och planfrågor, bygglov, avlopp och så vidare. Om man ska bygga sitt tiny house själv eller köpa färdigt är upp till var och en, men man får kanske enas om estetiken.

Bäst underlag för en fungerande och hållbar bogemenskap tror Magnus Skånberg just handlar om att göra saker ihop. Som att odla ihop eller ha en gemensam djurhållning. Det gör att människor binds samman.

Att samverkan med Melleruds kommun varit bra framhölls från flera håll.

– Att kommunen här är öppen i frågan har våra deltagare reagerat mycket positivt på och att man även medverkar här under helgen, sade Elinor Askmar som jobbat mycket med att engagera människor i lokal, konkret omställning, som tillsammansodlingar, socialt byggande, folkbildning och demokratiintiativ och fortsatte

– Här har ju Mellerud möjlighet att bana väg för andra.

Där tände det till.

Kommunen representerades under helgen av Jörgen Eriksson (KiM) som framför allt visade runt helgens deltagare på den av kommunen anvisade fastigheten och berättade om dess historia.

– Från kommunens sida är vi nog rätt måna om att de eventuella husen här ska vara estetiskt tilltalande. Här kan det ju bli något som är lite annorlunda, men som ändå kan bli riktigt trevligt, menade Jörgen Eriksson (KiM).

"Platsen är jättefin”

Under rundvandringen på fastigheten tände det till riktigt ordentligt när sällskapet lämnade den så kallade framsidan mot vägen och järnvägen och kom bak ladugårdsbyggnaden. Här ville flera slå ner sina bopålar, här såg de alla verkligen potentialen. Carin Allebert igen:

– Platsen är jättefin, bra för mig som vill odla och även vill ha tillgång till lite bete och framför allt finns det ju redan stall, säger hon och avslöjar att hon även är hästägare.

– En våtindexkarta hade ju varit intressant här också, säger Tommy Hartikka som tillsammans med hustrun Susanne, från Vänersnäs, deltog under helgen. Tommy är mätingenjör och Susanne driver eget företag i Siviken i södra Dalsland. De har också haft säsongsplats i Högsbyn och lärt känna flera ortsbor under åren. De gillar såväl Dalsland som sjöarna, naturen och dalslänningarna.

– Vi bor idag i en villa på 126 kvadrat men vill framgent ha ett mindre, enklare boende. Klart vi blir inspirerade av det här. Det kan betyda mycket socialt, att bo gemensamt när man blir äldre men det är svårt att säga hur på vi är precis nu, säger Susanne.

Avslutningsvis påtalar Magnus Skånberg

– Allt det här är än så länge idéer och möjligheter. För att få det vidare får det nu formas en grupp som arbetar vidare mot gemensamt mål. Det är Melleruds kommun som har det slutliga avgörandet.

Jörgen Eriksson (KiM) informerar efter träffen att det bildats en grupp med fem intressenter som vill jobba vidare med att flytta till Dals Rostock.

Bogemenskap Dalsland

Projektet Bogemenskap Dalsland har som mål att stödja och inspirera till bygg- och bogemenskaper för att locka nya invånare till Dalsland och därmed skapa en levande landsbygd.

Huvudman för projektet är Dalslands folkhögskola i Färgelanda. Dock finns inom projektet flera andra aktörer såsom; kommuner, bygdeföreningar, arkitekter, byggföretag, banker samt rådgivare inom socialt byggande.

Västra Götalandsregionen tog 2020 fram ett underlag med rubriken ”Det goda livet i Dalsland”. Projektet Bogemenskap Dalsland har jobbat för att väcka intresse för möjligheten flytta från stad till landsbygd och lägga grunden för en inflyttarrörelse i landskapet.

Projektet har finansierats av Leader Framtidsbygder och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, och ska vara klart vid årets slut.

Härefter kommer Bogemenskap Dalsland bygga en digital mötesplats där intresserade kan få relevant information, samt ta del av de modeller som har utarbetats under projektet.

Tanken är också att modellerna ska kunna användas i andra kommuner i Sverige framöver.