Gröna och röda kort ska minska dålig attityd på fritids

Personalen på kommunens fritidshem märker av återkommande attitydproblem samt ett sämre språkbruk och respekt för vuxna bland barnen.
Nu går man samman och gör en gemensam satsning där gröna och röda kort står i centrum. Det nya värdegrundsarbetet startar i dagarna.

ANNONS
|

– Vi tror på att ha ett kommungemensamt grepp. Att ha samma regler på kommunens samtliga fritidshem är en stor fördel, men vi behöver hjälp med fostransdelen hemifrån, menar Lena Andersson, rektor på Åsens och Åsebro skolor.

Hon är ansvarig för Fritidsgruppen, där en representant från varje fritids ingår. Gruppen träffas med jämna mellanrum för att utbyta tankar och idéer om värdegrundsarbetet. Melleruds Nyheter träffar dem i Erikstadsrummet.

Minskad respekt för vuxna

– Vi har på senare år märkt av att vi möter andra attityder och språkbruk hos våra elever jämfört med tidigare år. Vår upplevelse är att respekten för vuxna generellt sett har minskat, säger Lena Andersson.

Gruppen kom till för att möjliggöra ett större samarbete mellan fritidshemmen och skapa en tydligare samsyn i kommunen. Det finns även en förskolegrupp som har samma syfte.

– Det känns jättebra att arbeta tillsammans, det är riktigt stort, konstaterar Paulin Karlsson, som är fritidslärare på Åsebro skola

Gröna och röda kort

Fritidshemmen kommer att jobba med gröna och röda kort. Grönt kort innebär tankar som det är okej att säga högt, medan det röda kortet handlar om tankar som är okej att ha – men man säger det inte högt av hänsyn till omgivningen.

Konceptet kan variera mellan fritidshemmen. I Åsebro lägger de yngre barnen gröna eller röda lappar i olika burkar, medan de äldre från sju år och uppåt jobbar med pratbubblor.

– Vi har liknande dialoger med bildstöd på Karolinerskolan. Vi funderar också på att ha någon form av teater för barnen, där man använder ord som både är och inte är okej. Barnen deltar och tycker till om detta, förklarar Ludvig Ljung, fritidslärare på Karolinerskolan.

– Tänk om de stora barnen kunde spela upp för de små, utbrister Paulin Karlsson.

Fairplaykort

Hon berättar att det var nytt för i år att dela ut gröna ”fair play-kort” under sommarens brännbollsturnering. Fokus låg på de korten och inte på vem som vann hela turneringen. Fair play-kort finns redan ute bland kommunens fotbollsklubbar och är mycket uppskattat.

– Barnen tyckte det var bra och de gratulerade de som fick korten, säger Paulin Karlsson.

– Ja, det är viktigt för barnen. Det är visuellt och tydligt. Vi använder också gröna fair play-kort på skolans fotbollsplan, säger Clara Lindström, fritidslärare på Fagerlidsskolan.

På Nordalsskolans fritids sitter det uppe clowner med ballonger på väggen.

– De yngre barnen har tagit fram hur de vill ha det, så det blir röda och gröna ballonger hos oss. De större barnen har ett annat koncept. Det känns bra att vi alla kommer att jobba likadant i kommunen, understryker Kersti Bahle, fritidsledare på Nordalsskolan.

Startade på Fagerlidsskolan

Det var på Fagerlidsskolan man våren 2024 började att testa modellen med gröna och röda kort. Det fungerade bra och arbetet vidareutvecklades.

– Ja, vi har introducerat detta och förklarat för barnen att värdegrundsarbetet inte bara gäller hos oss, utan på alla fritidshem i kommunen. De tog det väldigt bra, förklarar Clara Lindström.

Nästa sommar kommer arbetet att knytas ihop, det sker under den årliga brännbollsturneringen.

Punkter i den gemensamma samsynen som ska sitta uppe på samtliga fritids i kommunen

1. Alla är vi olika – olika är bra!

2. Vi respekterar varandra och säger snälla saker om och till varandra. Vi tänker efter innan vi pratar!

3. Vi har en trevlig samtalston.

4. Alla barn är delaktiga i vad som ska göras på fritids och får bidra med förslag på aktiviteter.

5. Vi är mot andra som vi vill de ska vara mot oss.

För att lyckas med detta använder vi gröna och röda tankar.

LÄS MER:Milton, fyra år, uppskattar nya biblioteket – i kapprummet

LÄS MER:Telaris förskola kommer längre med nya lådcyklar

LÄS MER:Bondetema på Förskolans dag i Åsebro