”Grizzly” brinner för Vilda Western: ”En livsstil”

På Thomas ”Grizzly” Bergs torp i Grinstad lyser hans intresse för Vilda Västern igenom i varje detalj. Med sitt engagemang i historiska föreningar och evenemang, har han gjort western-livet till en del av vardagen för både sig själv och sin familj.

ANNONS
|

Thomas sitter i en plaststol ute i solen på verandan bakom huset. På bordet bredvid honom står en kaffetermos och tre muggar. Det är en typisk sommardag i Grinstad, där Thomas har bott i 13 år.

Han beskriver sitt hem som ett enkelt och inte så vedervärdigt torp, precis som han vill ha det. Men det är i trädgården man verkligen ser vad som får Thomas att sticka ut: gamla trähjul, en prärievarg och en omtalad galge. Allt detta speglar hans passion för Vilda Västern och cowboys.

Till vardags jobbar Thomas som lastbilschaufför men nu under semestern passar han på och åka på träffar. Förra veckan deltog han i Civil War Week i Ängelholm, en stor träff för alla som vill klä ut sig till cowboys, ursprungsamerikaner och nybyggare och leva en vecka i Vilda Västern.

Från Country till Cowboys

Thomas berättar att hans intresse för västern väcktes när han var med och arrangerade en countryfestival för många år sedan. När festivalen var slut firade arrangörerna med några som hade med sig kostymer och Vilda Västern-prylar.

– Jag fastnade direkt, säger Thomas.

Förutom att stämningen på dessa träffar är god och vänskaplig, tycker Thomas att det roligaste är att klä upp sig och ha ett rendez-vous med alla i communityn som delar hans intresse.

– Grundintresset är nog att det är lite gammaldags med stilen och sakerna. Jag tycker om att sitta framför en lägereld och laga mat över öppen eld och så vidare, säger Thomas.

Föreningar och evenemang

Thomas är aktiv i två föreningar som arrangerar historiska evenemang. En av dem är Hudson Bay, en westernfest i Svanskog norr om Mellerud. Där byggs en western-stad upp med saloon, sheriffkontor och dansbana där deltagarna lever och härjar. Den andra är Rock River Western City norr om Strömstad, men den ligger just nu på is.

En familj fångad av Vilda Västern

Idag åker Thomas på Vilda Västern-träffar tillsammans med sin "partner in crime" Charlotta Axelsson. "Lotta" berättar att Thomas intresse har smittat av sig. Nu har hon varit med på tre träffar sedan i våras. De båda beskriver det som att när andra åker ut med husvagn, åker de själva på västern-rendez-vous. Ibland får de till och med med sig någon av barnen.

– Lotta har en 15-årig dotter som vi aldrig trodde vi skulle få med oss, och nu är hon värst av oss alla, säger Thomas.

– "När åker vi, när ska vi iväg nästa gång?" Hon är helt såld, inflikar Lotta.

Thomas fortsätter att berätta att hans yngsta dotter också är likadan. För hela familjen har det blivit ett sätt att komma ifrån verkligheten och bara få vara.

– Det är svårt att förklara om man inte har varit med, men det blir som en livsstil, säger Lotta och Thomas.

Thomas Berg med sin ”partner in crime” Charlotta Axelsson.
Thomas Berg med sin ”partner in crime” Charlotta Axelsson. Bild: Emma Fogelstrom

Western-kulturen i Sverige

Thomas berättar att det finns många uppbyggda Vilda Västern-städer runt om i Sverige likt den i Svanskog, som har stått där i 15-20 år. Men någon djupare historia om att Sverige skulle ha en äldre Vilda Västern-stad är svår att finna. Han växte inte upp med släkt eller vänner som delade hans intresse för Vilda Västern, bortsett från att leka cowboys och banditer som barn.

I en intervju från 2023 i tidningen ”Vi” berättar filmvetaren Daniel Hånberg Alonso att det den större svenska bilden av Vilda västern kommer från, så kallade, ”indian-böckerna” som gavs ut på svenska i slutet på 1800-talet och kan ha att göra med den stora utvandringen till Amerika under mitten av 1800-talet. Efter det har Hollywood som spelat en stor roll i formandet av dagens illusion av Vilda västern.

LÄS MER:Brevlåda med galge väcker reaktioner: ”Syftet är inte att hota”

LÄS MER:Annika och Mikael driver Loppan och Ägget: Melleruds second hand-butik med självbetjäning