Fredrik satsar på äppelodling hemma på gården – gör egen must

När tidningen besöker Fredrik Persson på gården Anolfsbol i Ör har äppelträden börjat blomma och naturen visar sig från sin allra vackraste sida. I spikraka rader står de – äppelträden som planterades 2021 – 800 till antalet. Men det ska bli fler.
Idag tillverkar han äppelmust, men målet är att även kunna sälja cider och ha ett eget musteri på gården.

ANNONS
|

Gården köptes 2017 och den omfattar sju hektar. Ett hektar består av äppelodling, i anslutning till odlingen finns två bikupor för pollineringens skull.

– Det finns en herrans massa träd hemma hos mig. I fjol gjorde vi must med äpplen från den gamla trädgården och del från den nya odlingen. I år hoppas jag på en större skörd, jag ska bland annat stå och sälja på Glupsk på Not Quite. I fjol hade vi must på bag-in-box, det ger längre hållbarhet. Men i år blir det även must på flaska, berättar Fredrik.

Fredrik sålde 600-700 liter under förra året. Musten säljs på Nuntorps Bistro, Byxefickans livs och hos Carro Anderberg på Inez Vintage i Dals Rostock.

Hans mål är att ha ett eget musteri på gården en vacker dag, där han även gör cider.

Delar lokaler med Marianne

Idag delar han lokaler med Marianne Westman, som bedriver biodling på gården Säby söder om Mellerud.

– Jag gör äppelmusten hos henne. Hon har sin verksamhet på våren och sommaren, medan jag jobbar med musten höst och vinter. Så det passar väldigt bra.

2021 planterade Fredrik 550 äppelträd, snart hade de växt till cirka 800. På ena sidan på området med spikraka äppelträd bedriver han intensivodling, det vill säga träd med svaga grundstammar.

Olika starka stammar

– De blir inte så stora, utan är mer vingårdsliknande. På andra sidan har jag träd med starkare grundstammar, de blir som små kronträd. De med svaga stammar ger frukt tidigt och blir inte så gamla, bara 35-40 år. De med starka stammar kan bli 70-80 år, förklarar Fredrik.

Här finns olika sorter, men i varje rad har Fredrik planterat en huvudsort. I raderna har han även stoppat in pollineringssorter. Några exempel på äppelsorter som finns i planteringen är Folke som har stora äpplen och ger en god must och Santana – en fin sort som ger röda äpplen. De ger en rosaaktig must. Båda är ”svagväxande”.

För att gynna insektslivet har han byggt ett rejält insektshotell i anslutning till odlingen.

– Vedstockar främjar också insekter och öppna sandytor är bra för humlor och solitärbin. Gunnar Landegrens två bikupor här intill hjälper också till med pollineringen, understryker Fredrik.

Kallas ”spitters”

– Så finns det engelska cidersorter, till exempel Dabinett och Browns. Det som är speciellt med dem är att de är ganska kärva i smaken och inte så goda att äta. De kallas ”spitters” eftersom man helst spottar ut de äpplena. De engelska cidersorterna ger mycket smak och tanniner till cidern. De blandas med söta äppelsorter under tillverkningen. Jag håller på att lära mig och har som mål att sälja cider en dag, säger Fredrik.

Vi går vidare till växthuset. Här har Fredrik cirka 350 ympade små äppelträd som sedan ska planteras ut, ett BB för äppelträd med andra ord. Fredrik köper grundstammen och av de sorter man vill ha fler av tar han årsskott av.

– Jag skär till årsskottet och grundstammen så att snitten passar varandra och binder sedan ihop dem. Det ska vara lufttätt, man använder en speciell ymptejp. På toppen sätter man vax, förklarar Fredrik.

Det första året ska plantan bli som en lång pinne, kallas ett spö. Detta planteras sedan ut i odlingen och växer till sig för att sedan beskäras.

Kul med ympning

– Om du köper ett fruktträd på 2,5 – 3 år har det odlats fram med samma tillvägagångssätt. Det är kul med ympning, jag hade en kurs hos Kerstin Ljungqvist i våras. Så det finns ett intresse för det.

Gården är gammal, bostadshuset byggdes år 1900. Här bor Fredrik med sambon Karolina Dalbert och deras två barn, hund och katter. Melleruds Nyheter skrev om Fredrik 2017 där han berättar att familjen flyttade från Göteborg till Dals Rostock (där Karolina växte upp) efter att ha sålt Fredriks plantskola i Säve. Där odlade han perenner och prydnadsgräs. Redan som tonåring började han arbeta på en plantskola och handelsträdgård.

Han ville kombinera växtkunskap med anläggningskunnande och gick olika utbildningar. Fredrik startade företaget Grön Gestaltning 2012. Idag sysselsätter företaget 3,5 tjänst.

– Jag har en anställd och hyr in två som har egna verksamheter. Vi jobbar mycket med skötsel och anläggningsarbeten, hela de gröna delen inom trädgård. Vi har olika uppdragsgivare, både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och Melleruds kommun. Just nu är det en intensiv period, med mycket vattning. Bland annat på Holms kyrkogård.

Lärare på Nuntorp

På vintern arbetar Fredrik som lärare på en trädgårdsutbildning på Nuntorpsgymnasiet.

– Det gäller att få ihop året i trädgården, det är en utmaning att få till det. Men det är väldigt roligt med trädgård, man ser att det växer. Det kan bli stressigt, men ger så mycket tillbaka, konstaterar Fredrik. Han fortsätter:

– Det som är mest tillfredsställande är att man får betalning för arbetsinsatsen med en gång. Detta känner nog alla igen sig i som jobbar praktiskt. Man ser helt enkelt resultatet av sitt arbete från dagen. Det är en go känsla,