Nöjda Vux-elever med sina kompetensbevis. Från vänster: Lukas Assale, Milton Fast, samordnaren och yrkesläraren Peter Halvordsson,, Hugo Sandberg och rektor Matti Bertilsson.
Nöjda Vux-elever med sina kompetensbevis. Från vänster: Lukas Assale, Milton Fast, samordnaren och yrkesläraren Peter Halvordsson,, Hugo Sandberg och rektor Matti Bertilsson. Bild: Susanne Emanuelsson

Första Vux-lärlingarna klara: ”Vi är ensamma i Dalsland om den utbildningen”

Att plugga el som lärling i vuxen ålder är inte vanligt. Nu har de första Vux-eleverna gått färdigt sin utbildning i Mellerud. Till höstens utbildning finns redan åtta sökande från hela Dalsland.

ANNONS

Klassen har bestått av tre elever; Hugo Sandberg, 36 från Mellerud, Lukas Assale, 22 år från Vänersborg och Milton Fast, 23 år från Mellerud.

– Det är en liten klass och allt gick ganska snabbt i början. Men vi valde att starta för att se hur det funkade och det har gått jättebra. Duktiga elever, bra lärare och bra lärlingsplatser, konstaterar rektor Matti Bertilsson.

Han säger också att Mellerud är ensamma i Dalsland med den här utbildningsvarianten och det finns bara ett fåtal elutbildningar i lärlingsform i Fyrbodal.

– Vi tar gärna emot elever från andra orter, senaste ansökan till utbildningen som startar i augusti är på onsdag 5 juni, tillägger Matti.

Utbildningen startade med en veckas intensiv teori på skolan. Därefter har killarna varit på skolan en dag i veckan och resterande fyra dagar ute på arbetsplatsen.

Lär sig yrket på arbetsplatsen

Peter Halvordsson är samordnare och yrkeslärare.

– Detta har varit perfekt, eleverna får lära sig yrket ute på sina lärlingsplatser. Det är en snabb omställning för dem att byta yrkesbana på 13 månader. Men alla tre var praktiskt lagda redan innan, säger han.

Både Lukas Assale och Hugo Sandberg har fått anställning på elfirmor, de börjar redan idag måndag. Hugo har haft praktik både på Elinsta i Mellerud och RK Elteknik i Uddevalla som har filial i Mellerud. Den senare blir också hans framtida arbetsplats.

– En jättebra utbildning, speciellt bra har det varit att vara ute fyra dagar veckan för att praktiskt lära sig jobbet. Man blir aldrig för gammal att skola om sig, säger Hugo, som bland annat varit driftchef på ett städföretag i Stockholm och efter flytten till Mellerud jobbat på Hellbergs Dörrar.

Optimal flexibilitet

Milton Fast driver företaget Godisfabriken på Melleruds Handel, något han tänker fortsätta med. Men att utbilda sig till elektriker är en dröm han haft.

– Jag har kunnat kombinera den skolförlagda utbildningen med mitt företag, så flexibiliteten har varit optimal. Vi har haft en bra gruppdynamik och bra lärare, jag är väldigt nöjd, sammanfattar Milton.

Lukas hade sin praktik på elteknikföretaget Emil Lundgren elfirma i Vänersborg-Trollhättan. Här har han också fått anställning och börjar under måndagen.

– Det har varit en väldigt bra utbildning, den var lärorik. Egentligen snubblade jag över den. Det var studie- och yrkesvägledaren i Vänersborg som hittade den här utbildningen av en slump när jag sa att jag ville bli elektriker, förklarar Lukas.

Vad var svårast med utbildningen?

– Nja, när man förstått grunderna går det hand i hand liksom, svarar Milton.

Alla tre uppmanar andra att söka utbildningen. Den pågår i 13 månader och för att bli färdig elektriker ska man klara ett elsäkerhetsprov för att få ett ECY-certifikat, gå klart utbildningen och ha 1 600 timmars lärlingstid.

Nu jobbar Peter Halvordsson för att få fram lärlingsplatser till höstens elever som kommer från samtliga Dalslandskommuner.

I Mellerud är företagare vana att ta emot lärlingar år efter år.

– De är helt fantastiska, understryker han.