Fler förtidsröstar i EU-valet: ”Finns ett engagemang”

Fler personer förtidsröstar i årets EU-val i Melleruds kommun jämfört med valet 2019, i alla fall under den första veckan.
– Det är lugnare att rösta i förtid, säger Birgitta Björk som förtidsröstade.

ANNONS
|

Förtidsröstningen i EU-valet hålls i Grinstadsrummet i kommunhuset, Mellerud, och pågår mellan den 22 maj till den 9 juni.

Under de första sju dagarna hade det inlämnats totalt 432 röster, och motsvarande siffra för de första sju dagarna under 2019 var 397 röster i Melleruds kommun, enligt siffror från Valmyndigheten.

– Det har varit en väldigt jämn ström av förtidsröstare. Jag tror att fler förtidsröstar i det här valet eftersom det är mer känt den här gången än förra valet att man kan förtidsrösta, säger Tony Johansson, valförrättare.

Han tror också att det kan spela in att det är långhelg under själva röstdagen, och att förtidsröstningen underlättar för de som ska i väg.

– Det är många som hör av sig och frågar om till exempel öppettider, så man märker att det finns ett engagemang, säger han.

”Lugnare att rösta i förtid”

Birgitta och Lennart Björk från Köpmannebro är några som valt att förtidsrösta i år.

– Det är lugnare att rösta i förtid, jag har gjort det varje gång, säger Birgitta Björk.

Hon vill inte säga vilket parti hon röstat på, men däremot vilka frågor hon tycker är viktiga.

– Klimat och demokrati är det som är viktigast för mig, säger hon.

Inger Belsing Norrman från Mellerud är också på plats i Grinstadsrummet för att rösta.

– Jag tycker att det är enkelt att förtidsrösta. Jag är inte så insatt i EU-valet men gör så gott jag kan, säger hon.

En annan förtidsröstare som också tycker att klimatet är en viktig fråga är Karin Åström från Ör.

– Men även flyktingpolitik och människorättsfrågor är viktiga, säger hon.

Hon säger att förtidsröstningen är något för henne eftersom det underlättar.

– Det passar mig i tiden att förtidsrösta helt enkelt, säger hon.

Öppet även på helger

Öppettiderna varierar dock, men Tony Johansson säger att de har öppet även på helgen för de som inte kan rösta under arbetstid på vardagarna.

– Vi har även öppet till klockan 18 vissa dagar, just för att de som arbetar under kontorstider ska kunna rösta, och vi försöker kommunicera ut öppettiderna så gott det går, säger han.

Han säger dock att det är svårt att säga exakt hur många fler som förtidsröstat eftersom inte alla röster är räknade förrän på valdagen den 9 juni.

– Vi bedriver också ambulerande röstmottagning, där vi åker hem till folk. Sedan har vi även institutionsröstning, som på äldreboenden och dylikt, säger han.

Det här behöver du för att förtidsrösta

Du behöver ha med dig en id-handling och röstkort när du ska förtidsrösta. Id-handlingen ska vara giltig men i vissa fall kan även en utgången id-handling användas. Det är röstmottagaren som avgör vilka id-handlingar som ska godkännas.

Om du inte har någon id-handling kan en annan person som har fyllt 18 år intyga din identitet. Personen som intygar måste visa sin id-handling.

Om du inte har ditt röstkort kan många lokaler med förtidsröstning skriva ut ett nytt röstkort, ett så kallat dubblettröstkort. Fråga kommunen du ska rösta i om du vill veta vilka lokaler som erbjuder den möjligheten.

Källa: www.val.se

LÄS MER:Valet till EU – det här är kommunens roll

LÄS MER:Hitta partiet som passar dig – gör EU-valkompassen