Enbart tolv barn har fötts – nu dras tjänster in i skolan

Det föds allt förre barn i Mellerud. Det får konsekvenser, bland annat i skolan. Därför kommer klasser slås ihop när elevantalet minskar – och flera tjänster dras in.
– Hittills i år har bara tolv barn fötts. Det är alldeles för få, säger Harald Ericson (M), kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

ANNONS

Till bilden hör också att det flyttar ut fler familjer med barn än det flyttar in – även om det just nu handlar om drygt ett tiotal.

Små barnkullar

Det har varit små barnkullar i Mellerud tidigare, som exempelvis några år på 1990-talet. Men det var länge sedan det ställts på sin spets som nu.

Förvaltningen har jobbat med att anpassa verksamheten för att nå balans i budgeten och hamnar nu på 65 000 kronor minus.

– Behoven är helt enkelt mindre nu och då måste vi utgå från det när vi planerar vår verksamhet, säger Anders Pettersson, skolchef i Mellerud.

LÄS MER:Politiker söker vägar för fler invånare i Mellerud

Så här ser det ut:

Kroppefjälls förskola har flyttat en personal till en annan enhet.

Lundens förskola har stängt en avdelning. Detta för att anpassa personalkostnaderna till barnantalet.

Dagbarnvårdare finns inte kvar. I stället går barnen i kommunens förskolor.

LÄS MER:Emma blev trebarnsmamma vid 27: ”Då steriliserade jag mig”

Minskar i grundskolan

I grundskolan minskar antalet med 40 elever.

På Nordalsskolan försvinner två tjänster. På Karolinerskolan slutar tre elevassistenter. På Fagerlidsskolan slås två klasser ihop till en.

Däremot räknar man med 29 fler elever i gymnasieskolan. Det kan medföra en ökad kostnad eftersom de flesta söker sig till andra kommuners gymnasier. Den avgiften får kommunen betala.

Kostnaderna för skolskjutsar beräknas öka på grund av främst individuella lösningar.

Vuxenutbildningen startar VVS-utbildning, vilket kan ge ökade personalkostnader.

I sammanhanget kan nämnas att Melleruds kommun har högst effektivitetsindex bland skolorna i Fyrbodal. Indexet är en sammanvägning av kvalitet och resurser för grundskola 1–9. I sammanställningen för landets 290 kommuner har Mellerud 96 poäng av 100 möjliga.