Delar av Olle Ljungs samlingar på auktion

Med start den 28 augusti inleds en anbudsauktion av det lite ovanligare slaget. Då går delar av Mellerudsprofilen Olle Ljungs dödsbo under klubban.
– Det är sällan en hel auktion består av allmogemöbler och föremål, säger Stefan Måneklev som arrangerar auktionen i gamla skolan i Bäckefors.

ANNONS
|

Anbudsförfarande vid auktionen innebär att spekulanterna lägger sitt bud under visningarna och högst vinner. Vid en slagauktion däremot sätts priset direkt vid auktionstillfället.

– Jag började med anbudsauktion för några år sedan och det har fungerat bra, säger Stefan Måneklev.

Visningarna i gamla skolan hålls 28, 29 och 30 augusti. Utbudet består av delar av Olle Ljungs dödsbo från Ödegården, Kambol.

Antikt bohag

Där finns ett till största delen antikt bohag, föremål och en stor boksamling med Dalslandsböcker. Bland annat tre slagbord, golvur, träsoffa, skrattstolar, udda Gustavianska stolar och mycket annat.

Extra intressant är en bild av Otto Hesselbom med bifogad kommentar av konstnärskollegan Carl Larsson. Motivet är det tänkta hus Hesselbom skulle låta bygga på en tomt i Säffle.

På bilden har Hesselbom själv skrivit: Ungefär så här ser stugan ut. Byälven flyter nedför från andra sidan.

Samt om taket: Det böjda taket är täckt med fjäll.

Bifogad inom glas och ram är en ”lapp” från Carl Larsson med kommentarer om utförandet av ”stugan”.

Stor hembygdsvän

Olle Ljung tog stort ansvar för sin hembygd. Det märktes på flera områden. Bland annat startade han Melleruds museum som inryms i tingshuset i Mellerud. Där finns också ett av Sveriges största släktforskningscentrum. Han var också en av initiativtagarna till det årliga evenemanget Sunnamo marknad.

Själv forskade Olle Ljung och skrev om människor och deras levnadsöden i socknar i och kring Mellerud.