De lyssnar på hela världen – samlades i Mellerud

Att lyssna på utländska radiostationer på kortvågsbandet har varit en populär hobby. I dag hålls den vid liv av ett antal entusiaster.
– Men ryktet om vår död är betydligt överdrivet, säger Michael Andersson.
Han och ett 20-tal radioentusiaster från olika delar av landets samlades i helgen i Mellerud för tre dagars samvaro.

ANNONS
|

De kallas DX-are och är vana att resa jorden runt genom sina radiomottagare. När hobbyn var som störst fanns varken internet eller mobiltelefoner. Då var det ett sätt att skaffa sig kunskap om händelser i världen, lära om andra kulturer och träna sitt språköra gick genom att söka efter radiosändningar på kortvåg.

I dag är det ett helt annat medielandskap med nyheter dygnet runt och möjligheter att ta del av både det ena och det andra på internet. Men under 1950-talet och ett par decennier till satt många kunskapstörstiga och teknikintresserade unga och äldre framför sina apparater.

Dan jagar vidare

Dan Olsson från Kävlinge fick smak för DX-ing 1975. Sedan dess har han regelbundet lyssnat på radiosändningar från andra länder.

– Det var en helt ny värld som öppnade sig. Man kan säga att det var dåtidens internet. Jag är fortsatt fascinerad av att syssla med DX-ing, säger han.

Han skriver till de radiostationer han får in på sin radio och rapporterar hur det hörs. Han har fått 4 100 svar från radiostationer i 209 länder. Jakten på nya fortsätter.

Numera finns det ett fåtal klubbar där man ägnar sig åt DX-ing. Alla enskilda är medlemmar i Sveriges DX-förbund som varje år arrangerar ett parlament. I år blev det i Mellerud på Dinners.

Tallin på svenska

Det fanns också ett antal radiostationer som sände nyheter och information på svenska. I Mellerud medverkade två tidigare medarbetare på estniska Radio Tallin via zoom. Det var Kaja Sakk och Anu Kaumpmees som var verksamma på 1980-talet.

Estland var då en del av forna Sovjetunionen och de berättade bland annat om hur de styrdes från Moskva.

– Varje dag kom ett telefax med statsstyrda nyheter från Moskva. Vi var tvungna att översätta en del till svenska och ta med i våra sändningar. Det var nyheter om Sovjetunionen och texter om landets syn på västvärlden och den blodtörstiga kapitalismen, berättade de.

”Löjliga och skrattretande”

Samtidigt vägrade de att ta med en del av texterna som de upplevde som löjliga och skrattretande.

– Men vi visste också att personal vid den svenska ambassaden lyssnade och rapporterade till Moskva. Därför blev det en balansgång av vad vi tog med, säger Kaja Saak och Anu Kaupmmees.

Via zoom gästades mötet också av Bill Whitacre, Voice of America och svensktalande Uwe Schoop. Han var tidigare chef för Deutschlandfunk i Köln som också haft regelbundna sändningar på svenska.

Viss återhämtning

Svenska DX-förbundet har de senaste åren noterat en påfallande stor ökning av antalet medlemmar.

– Det är en blandning av nya medlemmar och gamla som återvänder till hobbyn av nostalgiska skäl, säger Michael Andersson, sekreterare i Sveriges DX-förbund.

Förr var DX-ing vanligast på kortvåg men i takt med att fler och fler radiostationer upphört med sina sändningar på kortvåg har lyssning på mellanvåg och FM blivit populärt. Även på mellanvåg kan man höra radiostationer från hela världen under rätt förhållanden. FM-signaler går inte lika långt som på kortvåg.