De gör sig redo för en kvarts miljon turister

Snart är sommaren här på riktigt och då börjar den stora turismsäsongen. Melleruds kommun och Visit Dalsland har inlett förberedelserna.
Besöksnäringen är viktig och kanske större än vad man tror. Bara förra året omsatte besöksnäringen i Dalsland 277 miljoner kronor.

ANNONS

I Mellerud finns två av de stora dragplåstren. Det ena är Håverud som med sina attraktioner drar 250 000 besök per år. Det andra är Dalslands kanal som den 12 juni öppnar slussportarna för årets seglationssäsong.

I fredags bjöd näringslivsenheten vid kommunen in till ett frukostforum på Dalsland Center för besöksnäringen i Melleruds kommun. Ulf Adelsson är projektledare och höll i mötet.

Självklara stoppet

En reflektion han delade med sig av handlade om att få åtminstone några att vika av från det stora flödet av trafik genom Mellerud.

– Det är inte alla kommuner som har ett så pass stort trafikflöde. Mellerud är perfekt att stanna till på när man är ute på resa. Det skulle kunna vara ett mål att marknadsföra Mellerud som det självklara stoppet på resan, säger han.

Besöksnäringen är en viktig del av näringslivet i Dalsland och Melleruds kommun. Förra året hade besöksnäringen 291 000 betalande gästnätter.

Dalsland må vara ett av landets minsta landskap. Men utbudet av aktiviteter och arrangemang råder det ingen brist på – särskilt inte under sommaren. Melleruds kommun är inget undantag. Evenemangskalendern är mer eller mindre fylld.

Lägerplatser för kanotister

En nyhet är att kommunen öppnar för att öka kanotturismen. Ett möte har hållits med DANO, som är en ideell förening för markägare, kanotuthyrningsföretagare samt kommuner inom sjösystemet Dalsland Nordmarken. Syftet är att främja kanotturismen genom att tillhandahålla och serva sjönära lägerplatser i naturen.

I norra Dalsland har DANO funnits länge. Nu vill man bygga fler lägerplatser och riktar sig söder ut.

– Vi har har träffat representanter för DANO en gång. Det kommer inte att ske något i år, men vi är positiva till ett samarbetet, berättade Viktor Weiberg, enhetschef för kommunens tillväxtenhet.

Bästa paddelplatserna

Förra året tog kommunen fram en karta med paddlingskarta med förslag på lämpliga sjöar och vattendrag.

Nytt är också att företagen inom turismbranschen i Melleruds kommun bildat ett besöksforum för att fyra gånger per år samtala kring tillväxt och utvecklingsfrågor.

I år fick Visit Dalsland och Dalsland kanal AB en ny vd. Det är Lotta Edin Johansson som med tre månader på tjänsten ser fram mot sin första seglationssäsong. Hon är också vd för Visit Dalsland som driver Dalslandskommunernas gemensamma turismbyrå i Dalsland Center, som invigdes inför förra sommarens turismsäsong.