De fem ur Råmeos styrelse som nyligen träffades hos Eva Eriksson i Sunnanå för att diskutera olika aktiviteter framöver. Från vänster: Minna Gustavsson, Birthe Larsson, ordförande, Angela ”Ajja” Sandberg, Helena Andersson och Eva Eriksson.
De fem ur Råmeos styrelse som nyligen träffades hos Eva Eriksson i Sunnanå för att diskutera olika aktiviteter framöver. Från vänster: Minna Gustavsson, Birthe Larsson, ordförande, Angela ”Ajja” Sandberg, Helena Andersson och Eva Eriksson. Bild: Susanne Emanuelsson

De driver stor personalklubb – helt ideellt: ”Vi finns tack vare oss”

– Egentligen finns det ingen roligare styrelse att sitta i. Vi får pengar för att göra något roligt för, konstaterar Helena Andersson, ledamot i styrelsen för kommunens personalklubb Råmeo, som har 250 medlemmar – och drivs helt ideellt.
Nu fyller Råmeo 20 år och detta ska firas med festligheter i Stenmagasinet.

ANNONS

Att Melleruds kommun startade en personalklubb över huvud taget kan man tacka dåvarande kommunchefen Ingmar Johansson för.

– Ja, det var min idé. Jag kom hit från Falköpings kommun 2003 och de hade en personalklubb där. Man kan säga att det möttes av en viss skeptisitet av politiken här i Mellerud. Men kommunen gick in med en startplåt på 25 000 kronor och det visade sig vara väl investerade pengar för personalen. Det är många som lagt ner mycket arbete i styrelsen, annars hade inte klubben överlevt i 20 år, konstaterar Ingmar Johansson.

För att fira att Råmeo fyller 20 år anordnas en fest för alla medlemmar i Stenmagasinet i Sunnanå hamn fredag 30 augusti. Det blir mat och underhållning av Erik Torstensson, Josefin Dahlqvist och Lars Brunzell.

Drivs helt ideellt

Numera drivs klubben ideellt och styrelsen består av ordförande Birthe Larsson, sekreterare Kajsa Jernberg, adjungerande kassör Ann-Marie Eriksson samt ledmöterna Helena Andersson, Minna Gustavsson, Eva Nilsson, Anette Stenberg och Angela ”Ajja” Sandberg.

Birthe Larsson har suttit med i styrelsen sedan starten för 20 år sedan. Hon berättar att man i början fick hjälp av kommunen, bland annat drogs medlemsavgiften på lönen via lönekontoret, medlemmarna hade också gratis bad.

– Hade inte vi varit med och drivit verksamheten vidare, hade inte Råmeo funnits kvar. Vi bildade en förening med styrelse, idag har vi cirka 250 medlemmar. Antalet sjönk en del när man blev tvungen att själv betala in avgiften och den inte längre drogs av på lönen. Kommunen var positiv till att vi ville driva Råmeo vidare, säger Helena Andersson, styrelsemedlem sedan 15 år.

Aktiviteter och rabatter

Styrelsen arbetar aktivt för att anordna aktiviteter varje månad, förutom under semestertider.

– Vi har till exempel vandringar, resor till Ullared, mingelkvällar i olika butiker vi har besökt brukskällan i Bäckefors och spelat padel, berättar Minna Gustavsson.

Afternoon tea på Nuntorp och after work är andra populära aktiviteter.

Medlemmarna har dessutom rabatt i en del butiker, restauranger, på träningsaktiviteter och fotvård. Detta tack vare att företag sponsrar Råmeo.

– I år har vi haft lite extra satsningar, bland annat lottas olika presentkort. Det är många som uppskattar vårt arbete, konstaterar Minna Gustavsson.

Efterlyser förslag

– Medlemmarna kommer in med förslag på vad vi ska hitta på, men vi vill gärna få in fler förslag, tillägger Helena Andersson.

Varför ska man bli medlem i Råmeo?

– Det skapar gemenskap och man träffas över gränserna. Vi har ju många hälsofrämjande aktiviteter, som padel, kajak och golf. Tänk så mycket vi fått prova på genom Råmeo! Man känner att det är bra att arbeta i Melleruds kommun. Nu hoppas vi på att bli ännu fler medlemmar och att få fler sponsorer, svarar Helena Andersson.

Styrelsen hoppas locka fler manliga medlemmar, idag består de 250 medlemmarna endast av ett tiotal män. De flesta av männen är med på grund av att gymkortet blir billigare som Råmeomedlem, menar styrelsemedlemmarna.

Styrelsemötena har högt i tak, det blir mycket skratt och ”tjöt”. Det framkommer att både yoga och paintball kan vara på gång.

Som summering kan sägas att samtliga har en önskan om stöttning från och samarbete med kommunen i framtiden.