Daniels dröm blir snart verklighet – countryfest vid Dalbergså

Den första augusti blir det countryfest vid Dalbergså. Då kommer tre av Daniel Jensens favoritartister och spelar i ladan. Det är sångerskan Karin Risberg från Nashville, Ronja Memselius från Husqvarna och Dick Johansson från Åmål.
– Jag känner att det här kommer bli väldigt bra, säger Daniel, en välkänd politiker och mångsysslare i Mellerud.

ANNONS
LocationMellerud|
|
Countrysångerskan Karin Risberg är aktuell för att hon kommer till Dalbergså den första augusti 2024 för att vara med på satsningen Nashville Night.
Countrysångerskan Karin Risberg är aktuell för att hon kommer till Dalbergså den första augusti 2024 för att vara med på satsningen Nashville Night.

Från den amerikanska slätten till Dalboslätten är det inte så långt som man kan tro. Riktig, äkta countrymusik går hem även här. Drygt 130 personer ska gå att få in, räknar Daniel Jensen med. Det är hans eget brinnande intresse som ligger bakom hela evenemanget.

Här i ladan har det framförts musik tidigare, men nu finns en helt ny scen här.

– I mitt huvud snurrar många idéer och så plockar jag ner dem och gör något av dem. Ibland bär det frukt, ibland blir det bara som fallfrukt, skojar Daniel.

Just i detta fallet känner han sig säker på att det är en bra satsning, även för bygden.

– Jag ville hitta ett lämpligt ställe att vara på där jag slipper fundera på maten och det finns ju här, konstaterar han.

Tanken är att kvällen ska börja med lite god mat som Elmas Café och Restaurang ordnar med, och därefter blir det musik. En del gäster har även valt att boka in några nätter på campingen intill.

Bertil Fransson, Marie från Elma s Café och restaurang och Daniel Jensen på campingen vid Dalbergså. Framför musikladan där countryfesten Nashville Night ska äga rum.
Bertil Fransson, Marie från Elma s Café och restaurang och Daniel Jensen på campingen vid Dalbergså. Framför musikladan där countryfesten Nashville Night ska äga rum. Bild: Helena Eriksson

Upptäckte ung talang

För några år sedan satt Daniel Jensen i sin traktor och lyssnade på radio. Då dök en ung talangfull musiker upp som sjöng och spelade gospelcountry. Hennes namn var Ronja Memselius.

– Det är ganska ovanligt att unga musiker spelar just traditionell country, konstaterar Daniel.

Han ringde genast upp henne för att se om de kunde samarbeta på något vis, men det visade sig att hon bara var 15 år, och alla bokningar sköttes av hennes mamma. Idag har hon fyllt 19 år och just gått ut musikgymnasium.

Artisten Ronja Memselius i Nashville.
Artisten Ronja Memselius i Nashville.

Resa till Nashville

Förra våren följde Ronja med Daniel Jensen, hans fru och ett gäng countryintresserade vänner då de besökte Nashville i USA. Det blev början till denna musikaliska kväll vid Dalbergså.

I Nashville hade de bokat in en lunch med en svensk singer/songwriter vid namn Karin Risberg. Hon tog emot dem och delade med sig av sin kunskap och sin kärlek country och alla musiker som finns där. Tack vare Karin Risberg fick Ronja Memselius även chansen att ställa sig på scen i Nashville och visa vem upp hon är.

– Ronja gästade oss på Robert Western World, en välkänd Honky Tonk Bar nere på Broadway. Varje söndag morgon förvandlas baren till en kyrka och gudstjänsten leds av en riktig pastor, förklarar Karin.

Hon brukar själv sjunga svenska psalmer översatta till engelska, men med inslag av bluegrass och gospel. Blott en dag är hennes favoritpsalm.

– Ibland sjunger jag en vers på svenska också. Det är väldigt speciellt för mig att få göra det, berättar Karin Risberg.

Ny stjärna på himlen

Karin tycker att Ronja Memselius är fantastisk och jättebegåvad.

– Hon är redan en stjärna! Hon är som jag var när jag var ung, hon vill bara spela. Det var det som jag satsade på också, säger Karin.

Själv började hon sin musikaliska karriär redan som 13-åring. Då spelade hon svenska visor och country, bland annat på Folkets hus, nära Skelleftehamn där hon växte upp. Inspirationen kom från svenska artister som Gunnar Wiklund och Ann-Louise Hansson som ofta sjöng covers på välkända countrylåtar. 1986 var hon var med i Melodifestivalen med låten Stopp, stopp, stanna, och det var hennes genombrott i branschen.

USA lockade

2017 åkte Karin till Nashville första gången. Där träffade hon sin blivande make, den välkände trummisen John McTigue III. 2019 blev hon inbjuden av sångerskan Carlene Carter att sjunga i hennes band The Lucky Ones.

– Det var verkligen en ära att få sjunga med sin stora idol, berättar Karin.

Nyligen har hon även gett ut en singel med sin egen låt ”The room at the top of the stairs”.

Samtidigt som hon sjunger och spelar i USA så har hon kvar sina starka band till Sverige. Hon har just fått sitt första barnbarn som hon är här och hälsar på. I början av augusti kommer hon hit till Dalsland för att framträda vid Dalbergså.

Daniel Jensen älskar den klassiska countrymusiken som har sitt ursprung i bluegras, americana och gospel.
Daniel Jensen älskar den klassiska countrymusiken som har sitt ursprung i bluegras, americana och gospel. Bild: Helena Eriksson

– Karin Risberg är vår internationella artist under kvällen, men alla tre har stått på en scen i Nashville, berättar Daniel Jensen.

Artisten Dick Johansson, som också ska spela under kvällen, har bott i Nashville i många år. Det var därför evenemanget kom att kallas just Nashville Night. Daniel Jensen hoppas att evenemanget ska bli återkommande. Nästa år planerar han att ha tre kvällar med olika artister vid Dalbergså.

Det kan också bli en kyrkoturné i Norge och Sverige med Karin Risberg som sångerska, avslöjar han.

Bild: Helena Eriksson