Blir stopplikt i farlig korsning: ”Ett under att det inte hänt något”

Korsningen Norra Kungsgatan – Bergsgatan är skymd och hårt trafikerad med många oskyddade trafikanter som kör till och från skolan och Rådahallen. Nu blir det stopplikt här.
– Vi står ibland och ser bilar som kommer som ett jehu. Det är ett under att inget hänt något ännu, säger Sandra Rexefjord, på Lundens förskola som ligger precis intill korsningen.

ANNONS
|

Gata/parkenheten har kommit fram till att korsningen behöver ses över för att öka säkerheten.

– Det kan vara den farligaste korsningen i hela Mellerud. Den är väldigt dum, konstaterar Martin Eriksson, gata/parkchef.

Varför byggs ingen rondell här?

– Det finns inte tillräckligt med utrymme för det tyvärr, svarar Martin.

Så det ska sättas upp stoppskyltar för trafikanterna på Norra Kungsgatan. Detta underlättar för bilisterna från Bergsgatan att passera korsningen på ett säkrare sätt eftersom sikten i korsningen är begränsad.

Arbetet kommer att starta så fort vädret tillåter.

– Vi har prio på det. I höstas var arbetet klart med den nya gång- och cykelvägen över Norra Kungsgatan. Vi har satt upp ny belysning i korsningen och refugerna på Norra Kungsgatan förlängs för att anpassa korsningen så att trafikanterna får bättre sikt när man skall svänga av till Bergsgatan.

Personalen har reagerat

Lundens förskola ligger i höjd med korsningen och personalen har reagerat många gånger på all trafik i korsningen.

– Det är väldigt dålig sikt där, många får stanna och krypköra framåt. Många blir konfunderade när de kommer till korsningen. Så kände jag när vi flyttade hit, det är en konstig korsning. Många verkar heller inte känna till högerregeln tyvärr. De som kör på Bergsgatan kör ofta väldigt fort. Vi står här och tittar ut ibland och bilarna kör som ett jehu. Det är ett under att det inte hänt något, säger Sandra Rexefjord, pedagog på Lundens förskola. Hon betonar att stopplikt skulle underlätta trafiksituationen.

Hon får medhåll av Sofia Ahlström, förskollärare på Lundens förskola.

– Det är en svår korsning. Vi ser ofta att det kunnat bli olyckor, så det känns jättebra med stopplikt. Det kommer bilar från många olika håll och många kör också fort. Med tanke på att många skolbarn går och cyklar till och från skolan förbi korsningen är det ju bra att stopplikt införs här, säger hon.

Många som genar

Camilla Alexandersson bor med sin familj ”mitt i korsningen” så att säga, på Norra Kungsgatan 23. Här har hon bott sedan år 2000.

– Jag har inte sett några större olyckor i korsningen sedan jag flyttade hit. Men jag ser ofta människor som genar tvärs över korsningen, både gående och cyklister, trots att det finns en ny gång- och cykelväg och övergångsställen. Sedan används ju högerregeln väldigt sällan i Mellerud, tyvärr.

Hur ser du på att det blir stopplikt precis utanför ert hus?

– Lite delade känslor eftersom det hamnar så nära huset och vi har flera barn. En del yngre förare vill gärna göra rivstarter när de stått stilla.

Det har redan skett en del säkerhetshöjande åtgärder vid korsningen.

– Bergsgatan har fått ett förhöjt övergångsställe från Esplanadgatan, som förbinds med att övergångsstället på Norra Kungsgatan flyttats längre öster ut – detta för att förbinda den nya gång- och cykelvägen utmed staketet på Lundens förskola mot Idrottshuset, förklarar Martin.

Han tillägger att Esplanadgatan kommer att stängas av för trafik från Bergsgatan, men detta kommer att ske längre fram.