Länsstyrelsen vill skydda Hjortens fyr och fyrplats i händelse av krig.
Länsstyrelsen vill skydda Hjortens fyr och fyrplats i händelse av krig. Bild: Tommy Löfgren

Blåvit sköld ska skydda Hjortens fyr vid krig

En blåvit sköld 15 gånger 10 centimeter ska skydda Hjortens fyr i händelse av krig, väpnad konflikt eller annan fientlig handling.
Det vill Länsstyrelsen som med stöd av Haagkonventionen skickat en förfrågan till Sjöfartsverket, som äger fyren och fyrplatsen, att få sätta upp en skylt.
– Det är lite tidigt i processen ännu. Vi har precis kommit igång med att göra ett urval av objekt som vi anser är skyddsvärda. Där ingår Hjortens fyrplats, säger Mats Herklint, enhetschef på länsstyrelsen.

ANNONS
|

Sverige är ansluten till Haagkonventionen om skydd för kulturegendom i händelse av väpnad konflikt. Den blåvita skölden är en internationell märkning av skyddsvärd kulturegendom. Det är i perspektivet förslaget om märkning av Hjortens fyr ska ses.

Skylten är 15 centimeter hög och 10 centimeter bred. I anslutning till skylten sätts också upp en annan skylt med förklarande text.

Kontakt med försvaret

Försvarsmakten har de geografiska koordinatorerna och en beskrivning av egendomen. Detta för att inte upprätta militära mål nära kulturegendomen. På så vis ska fyren och platsen vara skyddad.

Länsstyrelsen är högsta civila totalförsvarsmyndighet har ett särskilt ansvar för att skydda länets kulturarv och har i uppgift att vidta förberedelser för att skydda länets kulturarv.

Att märka ut skyddsvärd kulturegendomar har varit en uppgift som länge legat på landets länsstyrelser, men det är först på senare tid man kommit igång. Länsstyrelsen på Gotland blev bland de första 2015 när försvarsmakten skulle bygga upp ett regemente där. Nu har ungefär hälften av länsstyrelserna kommit igång.

Unikt urval

Urvalet ska spegla det som är kulturhistoriskt unikt och därmed har betydelse även nationellt. Dit räknar länsstyrelsen Hjortens fyr. Nu ger länsstyrelsen Sjöfartsverket som ägare möjlighet att yttra sig om förslaget av märkning.

När länsstyrelsen får klartecken är det upp till dem att sätta upp märkningen. Det kommer tidigast under hösten 2024.

Bland skyddsvärd kulturegendom räknas i huvudsak kyrkor, byggnadsminnen och fornlämningar. Urvalet omfattar också arkiv, bibliotek och museer.

Hjortens fyr viktig i besvärlig farled

Hjortens fyr vid Dalbosjöns sydvästra del i Vänern var bemannad 1852–1982. Fyrplatsen har mycket starka band till sjöfartens och sjösäkerhetens historia i Vänern. Farvattnen vid Hjortens udde med grunden utanför räknas till de mest besvärliga i Vänern.

Fyren är ritad av Nils Gustaf von Heidenstam. Det är den enda fyren i Vänern som byggts och drivits av Kungliga Lotsverket. Fyren tändes i september 1852. Bostadshuset från 1852 byggdes till 1872 för att inrymma två lägenheter. 1899 övergick skötseln till Vänerns Seglationsstyrelse.