Birgittas dröm gick i uppfyllelse – släpper barnbok

Efter flera avslag från förlag och då boken hamnat på hyllan blev Birgitta Söderkvists barnbok ”Kristina och gröten” antagen av ett bokförlag. Fredag 27 september blir det bokrelease i Mellerud.
– Det går inte att beskriva känslan i kroppen. Detta är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

ANNONS
|

Fantasin har varit en ständig följeslagare i Birgittas liv. Hennes pappa Alf var en sann sagoberättare, något som Birgitta följde upp med sina barn.

– Fantasin har alltid följt mig, jag älskade att skriva fritt i skolan. Pappa var den läsande i familjen eftersom farmor bara hade ledsyn och farfar var helt blind. Så pappa har varit min stora inspiration, konstaterar Birgitta.

Älskar julen

Eftersom Birgitta älskar julen och tomtar så hittar vi naturligtvis detta tema i boken som är lämpad för barn mellan sex och nio år.

– Jag har bakat in känslor och saker som hänt mig i livet och barn och andra människor jag mött. Sedan har jag använt mig av karaktärerna jag mött, förklarar hon.

Birgitta arbetar som förskolelärare på Nordalsskolan i Mellerud. Hon understryker vikten av att läsa för sina barn, det ger en fin gemenskap.

– Barnen ger mig otroligt mycket. När jag berättar sagor för dem så lyser det i deras ögon, det är underbart.

Lena Nellbro och Birgitta Söderkvist har en nära relation och är bästa vänner. ”Vi har väldigt roligt tillsammans”, säger båda.
Lena Nellbro och Birgitta Söderkvist har en nära relation och är bästa vänner. ”Vi har väldigt roligt tillsammans”, säger båda. Bild: Susanne Emanuelsson

Kristinas sommarlov

I den 47-sidiga boken får vi följa tioåriga Kristina som på sommarlovet åker tåg, ensam för första gången, till farmor i Ristomta. Hon ser en liten gubbe som ser ut som en tomte.

Hemma hos farmor rullar lovet på snabbt och en dag går Kristina ut i skogen för att plocka blåbär. Efter en stund upptäcker hon att hon gått vilse. Det blir mörkt och plötsligt hör hon tunga lufsande steg – en björn!

Kristina springer så fort hon orkar och somnar till slut under en gran, sedan väcks hon av en pytteliten tomte som står på hennes mage. Äventyret fortsätter när Kristina bjuds in i tomtarnas hem inne i en stubbe. Här råkar hon kasta en snöboll i ansiktet på självaste tomtefar, dessutom lär hon sig att tycka om gröt. Och mycket mycket mer.

Många avslag

– Jag började skriva boken 2014 och skickade in manuset till flera förlag, men fick avslag så den hamnade på hyllan, Men 2023 tog jag fram den och tänkte ”Näe, den är ju skitbra”, så jag redigerade litegrann. Jag fick också hjälp med tips, idéer och korrekturläsning av Ingvar Lisius. Han är guld värd, konstaterar Birgitta.

En dag hösten 2023 kom beskedet: Lava förlag ville gärna anta Birgittas bok.

– Jag var ensam i ett rum på skolan så jag la mig ner på golvet och jublade. Det har varit en fantastisk resa. Jag kan bara säga ”Ge aldrig upp – varken när det gäller drömmar eller livet”.

Nu behövde boken bildsättas. Birgittas goda vän Lena Nellbro är en hejare på att teckna och måla, så hon fick i uppdrag att illustrera sagoboken.

– Hon satte fantastiska bilder till min text. Jag skulle nog beskriva boken som det gamla sättet att förmedla en saga på ett fantasifullt och lustfyllt sätt, säger Birgitta.

– Det har varit väldigt roligt, jag älskar ju tomtar, säger Lena som målat under hela livet, på allt som det går att måla på, till exempel stenar och jackor.

Releaseparty på Vågen

Releaseparty anordnas på före detta Restaurang Vågen fredag 27 september. Mellan klockan 15–17 är den öppen för allmänheten, från klockan 18 tas släkt och vänner emot på en stängd release.

– På den öppna releasen är alla välkomna att komma in och prata med mig, jag lovar att man möts av julstämning i lokalen. Det vore jätteroligt om det kom mycket folk och extra roligt om många barn följer med, säger Birgitta.

Värt att tillägga är att Birgitta redan skrivit ytterligare fyra böcker om Kristina – så fortsättning följer...

LÄS MER:Här är barnboksförfattaren som angriper samhällsfrågor

LÄS MER:Milton, fyra år, uppskattar nya biblioteket – i kapprummet

LÄS MER:Camilla tipsar om läsning för lata semesterdagar