Nu går Tina Manner, mångårig diakon, i pension efter att jobbat de sista två åren i Mellerud.
Nu går Tina Manner, mångårig diakon, i pension efter att jobbat de sista två åren i Mellerud. Bild: Tommy Löfgren

Avtackad diakon flyttar till Mellerud: ”Jag är småstadsmänniska”

Nu är det slut med att vara den som ”lappar och lagar”. Efter två år som diakon i Melleruds pastorat går diakonen Tina Manner i pension. Men här blir hon kvar ändå.
– Jag är en småstadsmänniska. Jag kan tycka det är roligt att besöka en större stad då och då, men det är i de mindre orterna jag känner mig hemma.

ANNONS
|

Där är Mellerud ett gott val. Inom kort går flyttlasset från Åmål till Mellerud

– Jag har en dotter i Vänersborg. Härifrån är det nära och bra förbindelser. Dessutom trivs väldigt bra i Mellerud.

Omtvistad biskop

Tina Manner vigdes till diakon i Göteborg 1983 av Bertil Gärtner som var en omtalad och omtvistad kvinnoprästmotståndare. Sedan dess har mycket hänt och idag är det knappast någon som höjer på ögonbrynen när kvinnliga präster kommer på tal.

Tina Manners första tjänst var i Örgryte församling. Sedan har haft en lång yrkeskarriär och har arbetat i ett antal olika församlingar. I Dalsland har hon varit verksam i Frändefors, Brålanda och sedan början av 2000-talet i Åmål.

Arbetet som diakon kan vara tungt, men också väldigt glädjefyllt. Att kunna hjälpa människor och vara ett stöd i svåra situationer hör oftast till det bästa i arbetet.

Jobba med folk

– Jag har älskat att jobba med folk. Att få föra samtal med vanliga människor och skapa relationer. Det handlar mycket om att få förtroenden och vara värd det, säger hon.

Som pensionär tänker hon inte vara overksam. Hon vill ta upp hantverket med att ticka och virka, något som hon höll på mycket med förr. En målerikurs ingår också i framtidsplanerna och kanske utgöra en ”nödhjälp” om det uppstår kris i bemanningen i församlingen.

Tina Manner avtackades i samband med veckomässan i Kyrkans hus nyligen. Formellt går hon i pension efter april månads utgång.