Artister i Mellerud går ihop – spelar mot främlingsfientlighet

– Jag har varit antifascist hela livet, konstaterar Alban Faust.
Han är initiativtagare till manifestationen för demokrati, frihet och rättvisa på Kulturbruket på Dal på lördag 28 september.
Alban Faust har samlat ihop vänner och kulturarbetare för att säga ifrån genom att spela och sjunga mot intolerans, främlingsfientlighet och högerextremism. Dessutom håller Daniel Poohl, vd på Expo, tal.

ANNONS

Alban Faust, riksspelman och instrumentbyggare från Ör, berättar hur idén till kvällen med flera av Dalslands främsta artister kom till.

– Jag kommer från Tyskland med dess historia med nazism. Jag växte upp efter kriget och detta får aldrig ske igen. Men jag ser en främlingsfientlig rörelse växa fram i mitt älskade Sverige. Jag har alltid kämpat för frihet och demokrati och nu är det dags att säga ifrån. Så jag gör det jag kan – med musik. Kulturella utövare är ofta mer frispråkiga än många andra, konstaterar han.

Den röda tråden för manifestationen är att ”Musik och konst är också makt!”

Intolerans har spridit sig

Efter 36 år i Sverige känner Alban Faust att hans hembygd är Ör i Melleruds kommun. Men under det senaste decenniet har intolerans spridit sig i landet, samtidigt som demokratin ifrågasätts och de sociala klyftorna ökar. Folkbildning, kultur, presstöd och public service drabbas av nedskärningar och ”fake news” sprids.

– Vi lever än så länge i ett fritt land och politik angår alla. Alla behöver inte tycka samma, men man måste kunna sitta ner och diskutera, menar Alban Faust.

Morfar med i nazistpartiet

Han berättar att hans älskade morfar blev medlem i nazistpartiet 1931.

– Morfar var en snäll och kristen man, men blev lurad av all propaganda, precis som många andra. Han deltog i andra världskriget, skottskadades och överlevde. Men han ångrade sig djupt och förlorade förtroendet för alla politiker. Politiker vill ingjuta sina sanningar – det sker överallt just nu. Fascismen kommer långsamt och om man inte sätter stopp för det i tid kan det vara för sent, understryker Alban Faust.

Alla medverkande ställer upp ideellt och allt överskott från kvällen går till Stiftelsen Expo. ABF ger viss ekonomisk stöttning till evenemanget.

Medverkande

Alban Faust, Kristoffer ”Treehugger” Emanuelsson, Sara Kanyinda & Orkestern, Hellsongs, Josué Trelles, Dave Lord Quintet, Lars Nilsson, Lotta Lagerlöf

Tal framförs av Daniel Poohl, vd för Expo. Daniel är född i Åsensbruk.

På Expos hemsida står följande: ”Stiftelsen Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden antirasistisk stiftelse utan hemvist på någon höger - vänsterskala. Vi vill öka människors förmåga att bemöta rasistiska idéer, myter och konspirationsidéer för att minska rasistiska organisationers inflytande i samhället.”

LÄS MER:Lasse Åberg och Janne Schaffer till Mellerud: ”De var mina hjältar som barn”

LÄS MER:Unikt besök från Turkiet – konsert om personer som fördrivits av kriget