Äntligen golfpremiär: ”Det är lika spännande varje år”

Prick klockan 12.00, torsdag 18 april, öppnade golfbanan i Sunnanå. Först ut var kompisarna Anders Lövstedt och Dick Svensson från Åmål.

ANNONS

– Detta känns jätteskönt, det är lika spännande varje år. Man är ju lite ringrostig efter sex månader i ide, ha ha. Det är väldigt trevligt att banan i Mellerud finns, Forsbacka öppnar på lördag, säger Anders Lövstedt, Forsbacka GK, medan han tänjer och stretchar för att värma upp innan första slaget.

Kompisen Dick Svensson är medlem både i Forsbacka GK och Melleruds GK. Han har 8,6 i handicap, medan Anders Lövstedt har 12,9. Dick Svensson håller med om att det känns skönt att komma igång med golfspelet igen.

– Ja, och Mellerud brukar ju vara tidigast med att öppna för säsongen, tillägger han.

Ett gäng grabbar från Dalarna ska börja slå ut klockan 13. Innan dess passar de på att äta lunch i Sunnanå Restaurang.

Naturligt att spela här

– Vi kör en tävling sedan 2021 som vi kallar Västkust Masters och de senaste tre åren har vi spelat den här i Mellerud. Det blev naturligt att spela här efter att jag köpte en sommarstuga i Åsebro. En kompis har tillverkat ett fint vandringspris, säger Leif Holm, som understryker att banan är både fin och trevlig.

Sju av killarna är på plats när Melleruds Nyheter träffar dem, resterande fem anländer senare under kvällen. Samtliga bor på Melleruds GK:s Bed & Breakfast, som ligger i anslutning till receptionen och 30 meter från första tee.

– Vi är ett gäng med gamla vänner i gänget och vi har haft en golftävling i Dala Järna som heter Hulån Masters sedan 1997. Västkust Masters blir som en förtävling till den, dessutom tycker vi att det är det väldigt trevligt att få träffas, säger Leif Holm.

Snöstorm i Karlstad

Mai Karlsson är receptionist och IT-ansvarig. Hon sköter med van hand allt när spelarna anmäler sig.

– Vi har en del inbokade idag, men det är ganska kyligt här och vädret är väldigt dåligt lite längre bort. Några ringde från Karlstad där det var snöstorm och frågade och vår bana var spelbar. Det är de ju så de skulle försöka ta sig hit till Mellerud, säger hon.

Pär Söderlund är klubbchef på Melleruds GK. Han kommer åkande med en golfbil, men tar sig tid att stanna en stund för en kort intervju

Hur är banans skick?

– Den är i ett bra skick, trots allt regn och all snö som varit. Det har varit hemskt blött, men vi har jobbat hårt för att få den spelbar så vi kunde öppna idag. Vi brukar kunna öppna banan ännu tidigare, men det gick inte i år på grund av all nederbörd.

Melleruds Golfklubb

Klubben bildades 1992 och fyra år senare invigdes en niohålsbana. 18-hålsbanan med den bansträckning man spelar idag invigdes i september 2004. Banan är 4 668 meter från gul tee och 4 046 meter från röd. Klubbens ordförande heter Joacim Bergqvist.