Annika tar över Ekholmens Café: ”Jag älskar att baka”

I tolv säsonger har Irene Eriksson drivit Ekholmens Café och Gårdsbutik på Ekholmens Säteri. Hon har arbetat upp verksamheten till ett populärt besöksmål, men nu vill hon ägna sig åt andra saker. Annika Wallentin har jobbat i caféet i sommar och nu är det klart – hon tar över nästa säsong.

ANNONS
|

– Det är så roligt! Jag vaknar på nätterna och drömmer om brödkakor, jag älskar att baka, säger 37-åriga Annika Wallentin.

I våras besökte Annika gården med sina barn för att hälsa på kalvarna, samtidigt frågade hon Irene om hon behövde personal i caféet under sommaren. Och Irene, som haft tankar ett tag på att dra ner, undrade om Annika kunde ta hennes pass i fem veckor.

– Jag frågade henne efter ett tag om hon ville ta över och vi bestämde att hon skulle jobba ett tag och känna efter hur hon trivdes med jobbet, förklarar Irene.

Annika kände snart att hon stortrivdes och blev imponerad över antalet besökare.

– Jag kände ”wow det är här ju någonting jag kan tänka mig”. Dessutom var det fler besökare än jag hade trott, mest utifrån faktiskt. Så den stora utmaningen blir att locka mer lokalbefolkning till oss.

Skönt att lämna över

– När hon sa ja blev jag väldigt glad, det känns bara skönt att lämna över mitt skötebarn till Annika. Hon är yngre och då kan man ta tag i saker bättre utan problem, jag närmar mig 70 och mäktar inte med det på samma sätt längre, säger Irene.

Ekholmens Café ligger mellan Mellerud och Dals Rostock vid Ekholmens Säteri. Annika Wallentin ser fram emot att driva caféet nästa år, här med Irene Eriksson som haft verksamheten i tolv säsonger.
Ekholmens Café ligger mellan Mellerud och Dals Rostock vid Ekholmens Säteri. Annika Wallentin ser fram emot att driva caféet nästa år, här med Irene Eriksson som haft verksamheten i tolv säsonger. Bild: Susanne Emanuelsson

Det hör till saken att Annika bodde sina första två levnadsår i ena flygeln på gården, eftersom hennes pappa Sten-Åke ”Stenis” Wallentin jobbade på gården. Numera bor Annika med sambon Mikael Porath och deras två söner några hundra meter från caféet, fågelvägen.

– Det passar så bra, pojkarna kan cykla hit när de vill. Min mamma Marina har lovat att hjälpa till och Lisbeth Pettersson som jobbar i caféet i sommar blir kvar. Detta ger mig en trygghet. Dessutom stöttar min sambo mig i beslutet, säger Annika.

Hon är frisör i grunden, men när Annika fick barn 2015 ville hon göra något annat och fick ett vikariat på Kroppefjälls förskola. Annika har jobbat där sedan dess plus att hon har en salong hemma i källaren. Dessutom drivet hon loppisen Loppan och Ägget, som Melleruds Nyheter skrivit om tidigare.

Ska baka allt själv

– Jag öppnar på skärtorsdag nästa år och håller öppet torsdagar till söndagar fram till sommarsäsongen. Jag bakar allting själv och det gör jag under vintern och våren på plats i caféet. Här finns kök och frysar. Det är vanligt att småcaféer bakar i förtid, förklarar Annika.

Irene Eriksson, till vänster, lämnar nu över driften av Ekholmens café till Annika Wallentin från Dals Rostock.
Irene Eriksson, till vänster, lämnar nu över driften av Ekholmens café till Annika Wallentin från Dals Rostock. Bild: Susanne Emanuelsson

Hon har som plan att skala ner utbudet, men det ska finnas det man förväntar sig i ett café. Annika kommer att fråga runt vad som efterfrågas för slags bröd och kakor. Lokala råvaror är viktigt, till exempel grönsaker från Sandlycke gård i Dals Rostock.

– Nötkött från Ekholmens gård kommer att finnas kvar i butiken. Jag har inte bestämt än om det blir någon försäljning av inredning, kanske blir det produkter från lokala hantverkare. Jag kan nog inte låta bli att ha någon liten loppishylla också, säger Annika.

Startade 2013

Irene startade verksamheten med en inredningsbutik 2013, då fanns också ett litet café. Två år senare byggdes lokalen ut och sortimentet i caféet utökades. Idag finns här plats för 50 sittande gäster inomhus med en fantastisk utsikt över sädesfälten och Kroppefjäll plus lika många utomhus.

– Min svägerska Britt Johansson har bakat åt mig sedan 2016, jag har också haft bakhjälp av Sofia Janveden. Fast i år när jag bara hade öppet i fem veckor bakade jag allting själv. I år har vi dessutom blivit mer som ett lunchcafé, det var fullt pådrag från klockan 11 med luncher, berättar Irene.

LÄS MER:Annika och Mikael driver Loppan och Ägget: Melleruds second hand-butik med självbetjäning

LÄS MER:Kent och Frida säljer Café Gula huset i Brålanda

LÄS MER:Mellerudsbutiken laddar för Överby-öppning: ”En bra tid”