Anders Elofsson har lagat cyklar åt tre generationer

I butiken och verkstaden på Landsvägsgatan har cykelhandlaren Anders Elofsson arbetat sedan 80-talet. Som självlärd reparatör har han lagat många Mellerudsbors cyklar. Själv säger han att det är kundmötena som är det roligaste med jobbet.

ANNONS

I butiken går det inte att gå in innan Anders lagt undan cyklarna och stolarna som blockerar vägen. Varje dag som butiken är öppen rensar han ingången och innan han stänger ställer han tillbaka allt igen.

Ibland är det jobbigt, men det är mycket som ska få plats.

Verkstaden och butiken är full av grejer, men Anders vet oftast var han ska leta för att hitta det som kunden behöver.

– Jag har väl ett bra minne kanske, men med vissa ”mycket sällanvaror” kan det hända att jag går och letar efter något som inte finns, säger han.

Varje dag butiken är öppen behöver Anders ställa undan stolarna och cyklarna som blockerar ingången.
Varje dag butiken är öppen behöver Anders ställa undan stolarna och cyklarna som blockerar ingången. Bild: Elin Karlström

Självlärd

Anders är född i Bolstad och flyttade till Mellerud med sina föräldrar och tre syskon på 70-talet. Runt början av 80-talet öppnade han Elofs fritid och maskin på Landsvägsgatan, som idag Melleruds Handel ligger mitt emot. Under många år drev han butiken ihop med sin pappa men idag arbetar han själv.

Till en början var tanken med butiken att dryga ut kassan när uthyrningen av vindsurfingutrustning gick sämre, men till slut blev det huvudverksamheten.

Mycket har hänt i området, och innan bodde han i det hus som tidigare stod bredvid verkstaden. När huset behövde rivas flyttade han till ett hus nära järnvägen och där bor han kvar idag.

– Den trädgården som fanns vid huset på Landsvägsgatan var som en oas och vi spelade mycket croquet. Jag kan fortfarande sakna att bo där, säger Anders.

Många trix och knep

I verkstaden och butiken säljer han cyklar och cykeldelar, men hans främsta verksamhet är reparationerna. Han arbetar även med mopeder och är medlem i Alabama å de 40 Rövarna, som är en mopedklubb i Mellerud som välkomnar alla grenar inom ämnet veteranmoped.

Innan Anders öppnade butiken arbetade han inom byggbranschen, sedan på bruket och en stund på Saab. Han har lärt sig allt han kan om att reparera cyklar på egen hand, men tror att han fått med sig en del av det tekniska tänkandet från sina tidigare jobb.

När det gäller cyklarna säger han att de går att justera mer än vad många tror.

– Den behöver inte vara perfekt när man köper den. Det finns många trix och knep som gör att den går att anpassa till precis det man behöver, säger Anders.

Över kassan hänger Anders allra första mountainbike.
Över kassan hänger Anders allra första mountainbike. Bild: Elin Karlström

Själv använder han främst en mountainbike, som han berättar är en väldigt bra all-around cykel. Om han är ute och cyklar (i dubbel bemärkelse enligt Anders) gör han det gärna vid Vita Sannar, Sunnanå och även mot Dals Rostock.

Just mountainbike berättar Anders är de cyklar han tycker mest om. Intresset för dem verkar också ha ökat bland kunderna och han var tidig med att börja sälja dem.

Även elcyklar började han sälja långt innan de blev så populära som de är idag.

– Jag har testat mig fram. Och om det är något som kunderna har uppskattat har jag fortsatt.

Tredje generationen

I butiken är det mycket att göra om somrarna. Säsongen innebär många lagade punkteringar och växeljusteringar.

– Det verkar vara många cyklar som går sönder under vinterförvaringen, skrattar Anders.

Det som han tycker är roligast med att driva verkstaden och butiken är att han får träffa så mycket härliga människor. På somrarna möter han utöver Mellerudsborna många turister under de varma månaderna.

Genom åren har han fått se hur människorna i Mellerud växt och skaffat egna barn.

– Jag väl inne på tredje generationen nu, säger han.

Anders Elofsson.
Anders Elofsson. Bild: Elin Karlström

Anders berättar att han genom åren träffat många roliga kunder. Det har hänt att de kommer in uppfinnare som vill ha hjälp med helt andra saker än cyklar eller mopeder.

– Jag fick också ett uppdrag med en moped en gång som kom med ett följebrev. Kunden skrev att mopeden gick väldigt långsamt och som ett sätt få mig att känna mig okej med att fixa så att den gick snabbare skrev han ”jag är en man i 50-årsåldern och vid mina sinnens fulla bruk”, skrattar Anders.

Ett annat kundmöte som sticker ut lite extra är Anne, som idag är Anders särbo. Han berättar att hon brukade komma förbi butiken ofta, men att det tog honom en stund att förstå att hon var intresserad.

”Så länge det är kul”

Anders har nu drivit butiken i många år och arbetar idag själv. Tidigare har han haft hjälp av andra utöver sin pappa, men upptäckte att det gick smidigast att sköta jobbet själv. Än så länge har han inga planer på att gå i pension.

– Det är skönt att känna att man har sin pension och att det går att vrida om nyckeln och stänga när man vill. Men så länge det är roligt kommer jag fortsätta, säger Anders.

LÄS MER:”Grizzly” brinner för Vilda Western: ”En livsstil”

LÄS MER:Tobias Coster: Mångsysslande Mellerudsprofil

LÄS MER:Linnéa Lindstedt drömde om att flytta hem – köpte barndomsgården