Amerikanska bilmeckat i Mellerud – en turistmagnet

Mellerud har blivit ett mecka för amerikanska bilar. Tre företag vittnar om samma sak: Intresset är så stort att för många turister tar en extratur för att kolla in utbudet. Mellerud har blivit lilla Detroit.

ANNONS
|

Men hur blev det så? Hur kommer det sig att Mellerud blivit ett regionalt centrum för import och försäljning av amerikanska bilar – Sveriges svar på amerikanska bilbyggarstaden Detroit?

Det försökte man bland annat bena ut under ett frukostforum för näringslivet hos AS Cars härom veckan.

Tre bilföretag

Representanter för AS Cars, Oscarssons Bil och Dals Bil var på plats och berättade om sin verksamhet. Även Forspeed som säljer delar för ombyggnad och restaurering av amerikanska bilar deltog i träffen.

Riktigt hur det gick till att Mellerud fått den här rollen var det ingen som kunde sätta fingret på. Säkert har slumpen till viss del spelat en viktig roll.

Närmast svaret var nog annars Gunnar Wilhelmsson. AS Cars som tidigt började importera amerikanare.

– 1971 importerade jag min första amerikanare. Då var det nytt men med tiden växte intresset, berättade Gunnar Wilhelmsson, som tillsammans med sonen Alexander driver företaget.

Närhet till E45 kan vara orsak

Att Melleruds läge via E45 kan vara en bidragande orsak, var flera av deltagarna inne på. Gunnar Wilhelmsson påminde också om att intresset för amerikanska bilar och den kulturen började tidigt i Västsverige.

– Västsverige var först i sällskap med Värmland och Dalarna. Här har intresset alltid varit stort. I Stockholm och på östra sidan av landet tog det tid innan intresset fick fäste, säger han.

Frågan väcktes om kommunen drar nytta av det stora intresset i marknadsföringen, vilket inte sker i dag.

Många vill se amerikanare

Synd tyckte Jan Oscarsson och berättade om spontana besök från semesterfirare som passar på att ta en rundtur bland de tre företagen för att titta på amerikanare. Det kunde också Morgan Larsson och Mikael Holmstedt från Dals Bil skriva under på.

– I somras kom en busslast med besökare bara för att gå runt i bilhallarna och titta på amerikanare. De skulle självklart äta och kanske göra andra ärenden när de ändå var här. Att folk kommer till Mellerud för att titta på våra bilar kommer även andra företagare till del, säger Jan Oscarsson.

De tre företagen har skilda historier. AS Cars startade i slutet av 1978 och började importera amerikanare.

Oscarssons Bil startade1981 och är därmed bland de företag som hållit på längst. Dals Bil har bara funnits i fyra år men har ett genuint intresse för de klassiska amerikanska bilar.

Mellerudsanda på gång

Näringslivsfrukostar är en ny aktivitet som kommunens näringslivsenhet började med i år. Projektledare är Ulf Adolfsson.

– Det är tillfällen för företagare att lära känna varandra bättre och knyta kontakter. Samtidigt är det ett sätt att på sikt skapa en slags Mellerudsanda, säger han.

Det var näringslivsenheten som arrangerade och till sin hjälp hade de kommunens kostenhet för att kunna servera en amerikansk frukost.

LÄS MER:Unika och ovanliga fordon i Sunnanå hamn: ”Enda i Sverige”

LÄS MER:Melleruds inofficiella slogan – historien bakom ”hårda bud”

LÄS MER:Madeleine och Stephanie från USA trivdes i Mellerud