24-åriga Alma söker kärleken i Bonde söker fru

Hon möter upp med ett stort leende, 24-åriga Alma Håkansson från gården Slommehagen ett par mil söder om Mellerud. Av fem bönder i tv-programmet Bonde söker fru deltar bara en tjej – Alma – som ser det som ett äventyr.
– Läskigt, men spännande. Det är lite av en skräckblandad förtjusning, säger Alma.

ANNONS
|

I februari besökte Linda Lindorff och ett kamerateam Alma på gården hon driver med sin pappa Anders, för att spela in castingen.

– De har hört av sig tidigare och frågat om jag ville vara med, mycket på grund av mitt Instagramkonto Bondtösen. Men antingen har jag haft kille eller så har jag pluggat så det har inte passat. Men nu har jag ingen kille så jag tänkte det kunde vara kul att prova på, konstaterar Alma.

Att få hem kamerateamet och programledaren Linda var spännande.

– Hon var lika go och trevlig som i tv-programmet. Jag blev snabbt bekväm i situationen och glömde bort kamerorna.

Har du tittat på programmet själv?

– Ja, när jag gick på gymnasiet, men inte efter det. Så nu har jag streamat de två senaste säsongerna, haha. Då tänkte jag ”Gud vad har jag gett mig in på?” Men man får se det som en kul grej, ett roligt äventyr helt enkelt.

Ladugården istället för fritids

Alma växte mer eller mindre upp på gården Slommehagen. När farmor och farfar drev den hängde hon och brorsan Alfred där istället för att vara på fritids. När Alma var tolv år tog hennes pappa Anders över gården. Det var självklart för henne att gå naturbruksgymnasiet på Nuntorp. När regionen lade ner utbildningen på Nuntorp gick hon sista året på Uddetorp.

– Sedan jobbade jag några år hemma på gården.

Därefter pluggade Alma till agrotekniker på Biologiska yrkeshögskolan i Skara. 2022 var hon klar.

– Då fortsatte jag att jobba på gården. Jag har också en 20-procentig tjänst som kommunikatör på Nuntorpsgymnasiet. Vi har också Nuntorpselever här på gården som jag tränar i att ställa ut kor och kalvar.

Första rosetten som sexåring

För ko-utställningar är något Alma har erfarenhet av. Som sexåring erövrade hon sin första rosett på en kalvuppvisning. Genom åren har hon visat kor och kalvar på exempelvis Dalbokon, på Elmia och Avelskon Väst.

– Det är en av mina hobbies.

Men Alma har fler strängar på sin lyra. Hon brukar träna agility med sin shetland sheepdog Theo och gillar också att träna.

– Jag gjorde Tjejklassikern 2023 och Halvvasan i år ihop med pappa och några kompisar. Vi ska köra hela Vasaloppet nästa år, säger Alma och tillägger att hon också tycker om att läsa böcker. Hon är ”fantasy-nörd”

Hon är en hästtjej i botten, men fokus ligger idag på gårdens kossor.

– De är underbara varelser, alla med olika egenskaper. En del är sociala av sig och andra är inte det. Det är så spännande att följa en individ hela vägen. Att vara bonde innebär att man bidrar med något, vi producerar mat. Jag är typ min egen chef och kan påverka mycket av arbetet – det är frihet under ansvar. När jag inte finns längre så finns ju alltid gården kvar.

Tror du att du kommer att hitta den rätte och hur ska han i så fall vara?

– Det får jag väl hoppas att jag gör, hans personlighet är viktig tycker jag. Han måste vara flyttbar och vilja leva med mig på gården. Han behöver inte kunna något om kor, men ha förståelse för det jag jobbar med. Är han händig är det ett plus.

Trist att köra traktor

Alma bor idag i Ör tillsammans med sin 22-årige lillebror Alfred. Tanken är att hon ska ta över gården i framtiden. I ladugården på Slommehagen finns 100 mjölkkor plus rekrytering som består av 100 kvigor och kalvar. Mjölkningen sker med två robotar och på gårdens 140 hektar odlas mest vall och helsäd.

– Jag trivs bäst i ladugården, det är trist att sitta stilla och köra traktor.

Hur känns det att synas i TV-rutan?

– Läskigt, men spännande. Det är lite av skräckblandad förtjusning. Men jag är van att se mig själv eftersom jag redigerar mina bloggar på Instagram. Jag startade kontot Bondtösen 2019 och har idag över 5 000 följare.

Vi sitter vid köksbordet och i ena hörnet ståtar ett flertal glänsande pokaler och färgglada prisrosetter.

Vad är detta?

– Vi var och ställde ut på Avelskon på Uddetorp i helgen och vi fick vår första kvigchampion med 669 Lina. Vi vann också reservchampion, så det gick väldigt bra. Det var Nuntorpselever som visade dem, jag kunde stå vid sidan av och bara njuta.

Deltagare i Bonde söker fru 2024

Isak, 30 år, mjölkproduktion, Öland

Göran, 69 år, westernryttare, Nykvarn

Anders, 34 år, mjölkbonde, Näsviken

Alma, 24 år, mjölkbonde, Mellerud

Kristian, 29 år, köttbonde, Vittinge

Säsongen smygstartade med en presentation av deltagarna den 1 april på TV4 och TV4 Play så att tv-tittarna ska få chansen att skicka brev till den bonde som väckt deras nyfikenhet. Fram till 12 maj går det att skriva till bönderna.

Inspelningen på gården med deltagarna sker i sommar och programmen sänds hösten 2024.