100 fiskare gör upp i Gädd-SM i Vänern

Vänern är troligen Sveriges bästa gäddsjö. Det bäddar för att det 100-talet deltagarna i Gädd-SM den 5 oktober har goda chanser att få feta fiskar på kroken – om vindarna är gynnsamma förstås.
– I händelse av dåligt väder flyttar vi tävlingen till Östebosjön och Svanefjorden, säger Ulf Godtman, tävlingsledare.

ANNONS
|

Han betonar att säkerheten alltid går först. Tävlingskommittén samlas på torsdag kväll och tar beslut. Vänern är en svårare sjö att fiska i. Men vindarna i oktober brukar normalt vara väst eller sydväst vilket ger bra möjligheter till fiske.

Om det blir fiske i Östebosjön kommer man att utgå från Upperuds Gästhamn. Annars är det Sunnanå hamn som gäller.

Lokala arrangörer

Det är Laxsjöns Sportfiskare som fått uppdraget att arrangera SM-tävlingen. Tävlar gör 40 team med drygt 100 fiskare, män och kvinnor i spridda åldrar. De har kvalificerat sig genom regionala DM-tävlingar.

Två team från Sportfiskarna Värmland/Dalsland kommer att delta. De kom etta och tvåa på DM 2023 som hölls i oktober 2023 på sjön Grann i Steneby.

Det var också i oktober som de fick frågan att stå som arrangör för Gädd-SM 2024. Även Åmål och Lidköping fanns med i diskussionen om tävlingsort.

Omfattande förberedelser

Det kräver många förberedelser med allt från plats, funktionärer, domare, logistik, boende för tävlande och även den SM-bankett som kommer att hållas på fredagen. Under tävlingarna kommer tolv funktionärer att vara igång.

– Jag är mycket glad över det engagemang kommunen har visat och bidragit med. Redan i februari hade vi ett första möte med representanter från kommunen och efter det ytterligare två möten. De har hjälpt till med det de kan utifrån de policys som gäller, säger Ulf Godtman.

Så här går tävlingen till: Teamet i båtarna består av två eller tre fiskare. Det är samma personer som kvalificerade sig genom distriktsmästerskapen.

Vid bedömningen räknas de fem längsta gäddorna. All fisk sätts sedan tillbaka i sjön.

Varför är det så kul att tävla i fiske?

– Fiske är Sveriges största fritidsintresse sett till antal utövare. Man kan fiska ung som gammal och ett metspö kostar inte mycket mer än 100 kronor. I samband med tävlingen så kommer vi att sälja spö och mask för 50 kronor till den barntävling i mete som pågår parallellt, säger Ulf Godtman.

Tidigare i år planerade en annan fiskearrangör Gädd-SM i Mellerud. Kommunen hade en ansökan om bidrag på 50 000 kronor från Sportfish Masters. Innan kommunen hann behandla ärendet drog sig arrangören ur.

LÄS MER:Strid om gädd-SM i Mellerud: ”Det här är inte okej av kommunen”

LÄS MER:Sprintrally i Mellerud – hoppas på folkfest på Storgatan

LÄS MER:SM för räddningshundar – med både lek och allvar