Museibyggnaden i Brunnsparken är från mitten av 1800-talet och förvaltas av Kroppefjälls hembygdsförening.
Museibyggnaden i Brunnsparken är från mitten av 1800-talet och förvaltas av Kroppefjälls hembygdsförening. Bild: Susanne Emanuelsson

Krossade rutor hos hembygdsförening i Dals Rostock

En man i 25-årsåldern från Bengtsfors kommun har dömts till villkorlig dom, dagsböter på 2 000 kronor efter att han krossat rutor på en av Kroppefjälls hembygdsförenings fastigheter i Brunnsparken vid två tillfällen. Mannen döms även för att ha burit kniv på allmän plats i Mellerud.

ANNONS
|

Första gången mannen krossade ett fönster i Brunnsparken var 12 september 2021, det uppkom skador för 2 000 kronor. Andra tillfället var den 3 oktober 2021, då uppgick beloppet för skadorna också till 2 000 kronor.

Skadegörelsen har upprört många i föreningen och medfört extra arbete. Man måste till exempel hitta äldre glas så att det stämmer med byggnadens andra rutor.

Kroppefjälls hembygdsförening förvaltar flera byggnader i Brunnsparken i Dals Rostock, bland annat museet där fönstren krossades – en byggnad från mitten av 1800-talet. Eftersom den utsattes för mycket skadegörelse under 2020 satte hembygdsföreningen upp övervakningskameror och det var från det inspelade materialet den dömde mannen kunde identifieras.

Mannen nekar till att det är han på övervakningsfilmerna. Vid den tidpunkten bodde han i Dals Rostock, men han uppger i förhör att han var hemma när skadegörelsen skedde. Tingsrätten anser dock att personen på filmerna har uppenbara likheter med mannen. En föreningsmedlem vittnar om att hen tydligt känner igen mannen på filmerna.

17 februari 2023 bar mannen kniv på allmän plats, Södra Kungsgatan i Mellerud. Därför döms han för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Mannen nekar till brott.

Mannen ska betala skadestånd till Kroppefjälls hembygdsförening med totalt 955 kronor, beloppet avser kostnaden för glas.