Hästägare åtalas för djurplågeri – anmälaren grät när hon såg hästarna

Förra året beslutade länsstyrelsen att utfärda djurförbud för en hästägare på grund av bristande djurhållning. Nu åtalas kvinnan för djurplågeri, efter att en person ringde polisen efter att ha sett hennes hästar.

ANNONS
|

I slutet av april 2018 började en kvinna gråta när hon gick förbi en hästhage på en gård norr om Mellerud. I en polisanmälan beskriver kvinnan hur hon sett två magra bruna hästar gå i en skogshage med dåligt bete utan tillgång till hö eller vatten. Hon uppgav att revbenen synts tydligt på en av hästarna och att det även legat jordbruksredskap i hagen som hon var rädd att hästarna skulle skada sig på.

”De var väldigt magra. Det var otäckt. Ingen tvekan om att hästarna var magra”, säger kvinnan i polisförhör.

I samband med polisanmälan gjordes också en anmälan till länsstyrelsen, men det var inte den första anmälan som gjorts mot hästägaren.

Tidigare dömd

Ägaren, en kvinna i 50-årsåldern boende norr om Mellerud, har sedan 2007 haft många ärenden hos länsstyrelsen på grund av bristande djurhållning och i augusti förra året utfärdades ett djurförbud för kvinnan. Hon har dock överklagat beslutet till förvaltningsrätten och det har därmed inte vunnit laga kraft.

Kvinnan dömdes även 2023 för djurskyddsbrott och tidigare i år för ytterligare två fall av djurskyddsbrott.

Veterinär undersökte hästarna

Efter att anmälan kommit in till länsstyrelsen 2018 genomfördes en djurskyddskontroll på gården. Då gjordes bedömningen att den då 15-åriga valacken i hagen hade en normal vikt, men att det då 25 år gamla stoet var mycket magert.

En veterinär var och undersökte hästarna senare under 2018 och i polisförhör säger han att stoets låga vikt berodde på en tandskada som gjorde det smärtsamt för hästen att äta. Han säger även att tandskadan skett i tidig ålder.

Huruvida ägaren brustit i att se till att hästen fått vård och/eller inte gett den tillräckligt med foder kommer att diskuteras vid rättegången.

Åtalas för djurplågeri

Innan länsstyrelsen kunde göra ett återbesök på gården hittades stoet död. Ägaren hävdade att hästens dött av naturliga skäl och bedömdes som trovärdig av länsstyrelsen. Ärendet hos dem lades därför ned.

Nu åtalas dock kvinnan misstänkt för djurplågeri då hon misstänks inte ha sett till att stoet fått nödvändig vård och/eller inte gett hästen tillräckligt med foder eftersom hästen var kraftigt undernärd.

Rättegången var planerad att hålla förra veckan, men blev inställd och än så länge har inget nytt datum satts.