Glädjebeskedet: Högtryck drar in – 23 grader väntas

Ett högtryck drar på måndagen in i vårt område, till mångas glädje. Under veckan väntas det bli upp till 23 grader.
– Många har nog väntat på vårvärmen och nu kommer den, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen på SMHI.

ANNONS

Värmen är äntligen på ingång efter en aprilmånad med mycket skiftande väder. Från och med måndag eftermiddag håller ett högtryck på att röra sig in söderifrån över landet. Det för in vårvärmen, som många nog har väntat på.

– Nu kommer värmen till slut. Och inga tydliga bakslag i det närmaste heller, utan vårvärmen fortsätter att trycka på, säger Erik Höjgård-Olsen.

På valborgsmässoafton, när många vill ut och fira, väntas det bli halvklart väder med en del täta moln under eftermiddagen. Men med temperaturer runt 15-17 grader så blir det ändå varmt och skönt ute.

20-23 grader!

1 maj, den röda dagen mitt i veckan – när många är lediga, ökar solchanserna och temperaturen väntas bli mellan 20-23 grader.

– Sen är prognosen oförändrad resten av veckan, kanske lite mera sol på torsdag.

Blir det någon nederbörd?

– Man kan ha ett vaksamt öga mot skyn i samband med lite tätare moln under tisdagen, men i nuläget ser jag inga tydliga tecken på att det blir något kännbart regn.

Inga frostiga nätter

Även frostiga nätter är ett minne blott. Enligt meteorologen ska inte temperaturen bli lägre än strax under tio grader nattetid och det blir heller inte speciellt blåsigt på dagarna.

– Vårvärmen ser vi ut att ha fram till lördag, sen är det en brytpunkt mellan lördag och söndag. Under söndagen kan det svepa ner lite kallare luft norrifrån, men det handlar inte om det som vi upplevt under de tidigare veckorna, utan om att temperaturen faller från 20 grader och ner till 15 grader – knappt, säger Erik Höjgård-Olsen.

Fotnot: Prognosen som meteorologen på SMHI kan se sträcker sig tio dagar framåt, med reservation för att den blir osäkrare ju längre fram i tiden man går.