Ellen skapade Luffar-Lasse i mosaik – nu blir han rondellkatt

På lördagen avtäcks rondellutsmyckningen på Överby som gjorts för att hylla Trollhättekändisen Luffar-Lasse – hela Sveriges favoritkatt.
– Jag har gett mitt allt, säger konstnären Ellen Ljungqvist som skapat den häftiga mosaik-katten i sin ateljé i Dals Rostock.

ANNONS
|

Luffar-Lasse har blivit en rikskändis med drygt 73 000 följare på Facebook och till Musikhjälpen har han dragit in cirka två miljoner kronor.

– Det är nästan overkligt att det blev av, men den här katten har ju en speciell historia, säger Ellen Ljungqvist.

Den 13-åriga röda hankatten lämnar lägenheten i Trollhättan varje dag för att promenera 1,5 kilometer till köpcentret Överby.

Där blir han klappad och omhuldad av många besökare. Han har till och med ett eget litet hus vid köpcentret. När han är nöjd så tigger han bilskjuts hem av okända.

En egen rondell

Nu får alltså Luffar-Lasse en egen rondell med Ellen Ljungqvists monument i form av Luffar-Lasse i mosaik. Luffar-Lasse kommer att se ut som han spatserar på ett ladugårdstak i rondellen. Skulpturen mäter cirka 65 centimeter från tass till rygg och 130 centimeter från nos till svanstipp.

Ellen Ljungqvist är uppväxt i Dals Rostock, men bor numera i Trollhättan.

– Jag pendlar varje dag till Dals Rostock och har min ateljé i den gamla pastorsexpeditionen intill mammas ateljé, säger hon.

Mamma är nämligen Kerstin Ljungqvist som driver örtagården i Brunnsparken med ateljé och växtförsäljning alldeles intill.

Älskar katter

– Jag visste inte om Luffar-Lasse när jag flyttade till Trollhättan. Men jag älskar katter så jag hade gjort en ganska stor katt i mosaik som stod i ett fönster i huset. En granne fick se den och tipsade om att Trollhättans stad sökte en utsmyckning i en rondell. Jag frågade om de var intresserade av en katt i mosaik och det var de – jättekul! säger Ellen Ljungqvist.

15 april kom beskedet att hon skulle skapa Luffar-Lasse som en mosaik-katt. Arbetet tog två månader och krävde cirka 21 000 bitar glasmosaik. Torsdagen 13 juni transporterades han till Trollhättans snickeri för att få ett klotterskydd, en slags impregnering som skyddar mot allt slags klotter.

Ceremoni med avtäckning

Under lördagen 15 juni anordnas en ceremoni på EKO:s parkering klockan 14.00 där besökarna får träffa Lasses familj, Ellen Ljungqvist, representanter från Trollhättans stad och förhoppningsvis Lasse själv. Trollhättans stadsmusikkår medverkar och spelar en särskild låt som är tillägnad Lasse.

– Jag ska intervjuas tillsammans med Luffar-Lasses ägare i samband med avtäckningen. Det känns jättespännande. Jag hoppas det blir en skulptur som sprider mycket glädje och kärlek. Jag känner mig jättenöjd med den och har gett mitt allt, konstaterar Ellen Ljungqvist.

Luffar-Lasse blir nu ett otippat möte för alla i Trollhättetrafiken.