De unga dansarna från Kulturskolan var fulla av positiv energi.
De unga dansarna från Kulturskolan var fulla av positiv energi. Bild: Tommy Löfgren

Dansfest med prova-på i Melleruds Handel

Det var dagen då latinamerikansk passion, amerikansk linedance, bugg och svensk folkmusik möttes – i Mellerud. Dansens dag i Melleruds Handel härom helgen bjöd på en spännande inblick i dansens värld.
Men populärast var nog Kulturskolans grupp Dansmix 2 som charmade publiken.

ANNONS

– Vi har bara övat fyra gånger hittills. Det här är duktiga barn i åldrarna 9 till 11 år, berättar dansläraren Helen Ridal Hulten.

Med sin rörelseglädje och charm drog Dansmix 2 ner många varma applåder.

Prova på

Upplägget på Dansens dag var först uppvisning och sedan prova på. Först ut var folkdans med Spelmän och Dansare på Dal. Det är ett samarbete mellan musiker och dansare från Bengtsfors och Mellerud.

WeonLine är en förening för Linedance i Mellerud. De håller vanligtvis till i Motorgården där de utövar den amerikanska formen av dans. Det särpräglade är att dansarna står uppställda på rad och utför olika stegkombinationer. Det ser nog lättare ut än vad det är. Rebecca Krüger var dansledare för gruppen.

Mer bekant för de flesta är bugg. Här var det Brålanda Badet som höll i den avdelningen. Efter en lite trevande start fylldes snart golvet av danssugna åskådare och dansare från de andra medverkande.

Passion utanpå kroppen

Mest passion blev det när Maria Lobova lärde ut den latinamerikanska dansen Cha cha. Det är en dansform sprungen ur Mambon och består av både takt och många uttrycksfulla rörelser.

Maria Lobova var tidigare elitdansare och vann Europamästerskapet 1992 i just latinamerikanskt. I dag bor hon i Åsensbruk men mycket av takterna sitter kvar. Det blir som om att känslorna sitter utanpå kroppen.

Alla fick göra minst två framträdanden var och fyllde ett par lördagstimmar.

– Det är ett arrangemang som kom till för att man vill att det ska hända något i de här lokalerna, berättar Anders Ljungqvist, som höll i programmet.