En man har nu efterlysts eftersom han inte inställt sig på anstalten där han skulle avtjäna sitt fängelsestraff.
En man har nu efterlysts eftersom han inte inställt sig på anstalten där han skulle avtjäna sitt fängelsestraff. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ville inte inställa sig i fängelse – reste utomlands

En man i 40-årsåldern från Södra Dal har dömts till ett flerårigt fängelsestraff. När han skulle inställa sig på anstalten dök han dock inte upp – istället valde mannen att resa utomlands. I samtal med Kriminalvården har han sagt att han är tillbaka först om två månader.

ANNONS
|

Mannen från Vänersborgs kommun, som även bott i Melleruds kommun, har ett gediget brottsregister. Under åren 2003 till 2020 förekom han i 50 avsnitt i belastningsregistret. 2022 bedömde Kriminalvården att det fanns en förhöjd risk att mannen skulle återfalla i generell kriminalitet. Så blev det också.

Året därpå dömdes mannen, som är i 40-årsåldern, till tre års fängelse för fem fall av olovlig körning grovt brott, tio fall av grovt bedrägeri, ett fall av grovt hemfridsbrott, sju fall av bedrägeri samt ett fall av misshandel. I slutet av 2023 dömdes han även för olovlig körning.

Ville inte sitta i fängelse – reste utomlands

För brotten som han dömdes för 2023 skulle han inställa sig på en anstalt nu i år, och där han skulle avtjäna sitt fängelsestraff. Men nu har Kriminalvården efterlyst mannen. Detta eftersom han inte inställt sig på den tilldelade anstalten. Anledningen? Mannen har rest utomlands.

”XX har fått information om när och var han senast ska inställa sig men inte följt beslutet. XX har i samtal med Kriminalvården uppgett att han är utomlands och återvänder till Sverige först i augusti varför efterlysning utfärdas”, står det i beslutet från Kriminalvården.

– Risken finns alltid att folk väljer att smita från straffet. Det kan också vara att man ”missat” datumet och inställer sig först några dagar senare än bestämt datum, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Blir ett polisiärt ärende

Idag finns det enligt Ulf Mossberg inget lagstöd för att utfärda en extra påföljd, varning eller liknande för någon som inte inställer sig i tid. Han förklarar att Kriminalvården inte får ”jaga ifatt” klienter som inte inställt sig.

– Det Kriminalvården först gör är att man tar kontakt med polisen och begär den personen förpassad, som det kallas. Då kan polisen i första hand åka till senast kända adress, men även kika på om det finns ändra kända adresser där personen kan befinna sig. Fungerar inte det, begär vi en efterlysning av personen och då blir det ett rent polisiärt ärende, säger Ulf Mossberg.

Vad tänker du om att människor inte inställt sig så här då?

– Har man fått ett straff och ska verkställa det, då ska man ju göra det. Vi kan begära personen internationellt efterlyst. Men även i de fallen är det polis och åklagarmyndigheten som har att fatta själva beslutet om så ska ske.