Tjejkväll i Brålanda när Närf letade nya deltidsbrandmän

"Vi vill ha fler kvinnliga deltidsbrandmän”, sa Närf och ordnade tjejkväll på brandstationen i Brålanda.
– Jag är mer sugen nu än när jag kom hit, sa Helen Olsson, som blivit ditskickad av sin chef.

ANNONS
LocationBrålanda|
|

För att undanröja alla spekulationer kring den nämnde chefens avsikter, kan vi berätta att han själv hör till deltidsbrandmännen i Brålanda. Eller brandman i beredskap, som det egentligen heter.

– Chefen sa: ”Det är tjejkväll på brandstationen ikväll, åk dit och kolla!” Så här är jag, sa Helen Olsson med ett leende.

Hon var en av de tre tjejer som dök upp i den soliga majkvällen. De andra två var Frida Dygd och Caroline Arvidsson. De togs emot av Brålandas enda kvinnliga brandman, Rebecka Dahlgren, och Charlott Sandberg, som är brandman på heltid i Vänersborg.

De fick svara på frågor om hur höga stegarna är, hur hårda fystesterna är, hur det fungerar med arbetstider, skift och inställelsetid och hur lönen är.

Full spruta när brandbilen startade

Efter en lite försiktig start blev det mer fart på de tre nyfikna besökarna när de fick kränga på sig utrustningen och känna på lite olika övningar. Allra mest poppis blev, kanske inte helt oväntat, att spruta vatten ur slangen.

Stationsbefälet Hans Andersson drog igång brandbilen för att få riktigt tryck och gräsmattan utanför stationen behöver nu gissningsvis inget vatten på ett tag.

Närf har deltidsstationer i Brålanda, Färgelanda, Högsäter, Mellerud, Sjuntorp, Vargön och Åsensbruk. Totalt jobbar 140 personer i de olika arbetslagen. Några av dem är kvinnor, men inte tillräckligt många tycker Närf.

– Bland heltidarna är nästan tio procent kvinnor, på deltiden ännu färre, så vi behöver alltid mer, säger Malin Husar, kommunikatör hos Närf.

Rebecka och Charlott talade sig varma för jobbet och inte minst för sammanhållningen och kamratskapen som finns på stationerna.

– Det är ett jättespännande och varierande yrke, där man har möjlighet att göra skillnad, sa de.

Ständigt rekryteringsbehov

De tre möjligen framtida rekryterna bildade snabbt ett eget litet kamratlag. De peppade och hjälpte varandra och tog bilder för att föreviga kvällens aktiviteter.

– Tjejkväll – det måste man ju gå på! sa Caroline Arvidsson.

– Det var kul att få testa på, sa Frida Dygd, som nog skulle kunna tänka sig att ta sig en ordentlig funderare på att hoppa på tåget.

Det återstår att se om det blev fullträff för Närf, men arbetet med att leta nya brandmän i beredskap pågår ständigt. Och då pratar vi både kvinnor och män.

”Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund behöver stå rustade för framtiden och de utmaningar vi ser i form av bland annat klimatförändringar och en orolig omvärld. Behovet av att rekrytera fler deltidsbrandmän till våra mindre orter är ständigt aktuellt”, skrev Närf i ett pressmeddelande inför tjejkvällen i Brålanda.

”Samtidigt har vi en tydlig målsättning: Att skapa större mångfald i ett mansdominerat yrke.”