Slirig traktorplöjning lockade storpublik: ”Det var inte lätt”

Kön rullade lång in till Rödjan i lördags, där Traktorklubben Dotorp arrangerade årets plöjartävlingar. Publiken anslöt i stort antal för att få se när och hur debuten av Rödjan Open samt DM i veteranplöjning avgjordes.

ANNONS
|

Först ut att avgöras var distriktsmästerskapet i plöjning, där åtta ekipage gjorde upp. Egentligen var det här två DM som avgjordes på en och samma gång. Segraren får inte bara en pokal i pris, det blir också biljett till 2025 års SM i plöjning. Här är man också lite gammaldags och har kvar indelningen från gamla O- och P-län.

Hela åtta domare

Lördagens DM på Rödjan avgjordes för båda länen och två SM-deltagare för nästa år kunde koras. Och domarnas bedömning gjorde att de båda representanterna för sina län slutade som etta och tvåa. Vann gjorde Gert-Inge Magnusson från Henån på 268 poäng och tvåa blev Dan Andersson från Frändefors med sin Massey Harris Johnston och bogserad plog. Han fick 253 poäng. Gert-Inge drog den burna plogen med en BM Viktor.

En av de åtta domarna, som har fullt upp med att poängsätta fårorna.
En av de åtta domarna, som har fullt upp med att poängsätta fårorna. Bild: Ing-Marie Norrman

Domarna, under lördagen, fyra stycken för varje klass, har att döma hur väl deltagarna lyckats med sin plöjning. Först läggs ryggen, sedan övriga fåror och till sist slutfåran. Rygg- och slutfåran bedöms separat de andra dömer domarna tillsammans.

– Det var jämnt mellan plöjarna i dag men vi har lyckats skilja dem åt. Det är en fördel att plöja rakt och få ner växtligheten, sade huvuddomaren Arne Axelsson från Orust och menade samtidigt att tidigare regn gjort att det blev slirigt för en del. Men huvudsaken var att det blev så fint väder dagen till ära.

Segt och slirigt

Dan Andersson som deltagit i hela tio SM-plöjningar och vunnit ett, tyckte att dagens plöjning var väldigt besvärlig.

– Seg lera och hårt i botten men blött på ytan gjorde det inte lätt, men det var lika för alla. Tror att det blir rätt jämnt mellan oss, sade han innan resultatet hade redovisats, vilket han ju hade helt rätt i.

Dan Andersson slutade som tvåa i DM-klassen och samtidigt etta i P-län.
Dan Andersson slutade som tvåa i DM-klassen och samtidigt etta i P-län. Bild: Ing-Marie Norrman

Tre andra “hemmaplöjare” Karl-Erik Svensson, Mats Torstensson och Bertil Andersson som deltog i DM-et var också väldigt glada över det vackra vädret, som inte bara gjorde det lättare för plöjarna utan också lockade fler besökare

– Ett par dagar till med torka, så hade det blivit perfekt, menade de och förklarade att det inte finns någon “diffspärr” på gamla traktorer som gör att man får en jämn drivning.

Debuten av Rödjan Open

I Rödjan Open, som nu skulle avgöras för allra första gången, stod tio traktorer på startlinjen. I den här klassen ska man helst ha en traktor som är äldre än årsmodell 1965, men föraren har ingen åldersbegränsning.

Intressant var då, att här fanns det fyra ungdomar med, som alla går i åttonde klass på Dalboskolan i Frändefors. Nils Stang och Max Eriksson var med för första gången i plöjartävling, medan Elmer Håkansson och Gustav Olsson varit med tidigare. Alla tycker det här med traktorer är väldigt roligt.

Erik Erving plöjde hem segern i detta första Rödjan Open.
Erik Erving plöjde hem segern i detta första Rödjan Open. Bild: Ing-Marie Norrman

Vann Rödjan Open gjorde Erik Erving från Bolstad, som fick klart högst resultat med sina 339 poäng, därefter var det ganska jämnt mellan plöjarna. Erik plöjde med en buren Fiskarsplog på sin International Harvester-traktor.

Det var inte enbart motordriven plöjning på Rödjan. Ett tvåspannekipage med nordsvenskar, far och son, framför plogen visade hur plöjning med häst går till. Höll i tömmarna och styrde plogen gjorde Göran Rohdén från Orust.

LÄS MER:Nyinvigt museum i unikt skyddsvärn

LÄS MER:Välbesökt bygdedag vid gården Granbacken

LÄS MER:Birgittas dröm gick i uppfyllelse – släpper barnbok