Övertidsblockad på Dalslands sjukhus: ”Kommer att bli kaos”

Under torsdagen gick Vårdförbundets medlemmar ut i en blockad. Bland annat sjuksköterskor och barnmorskor arbetar från och med torsdagseftermiddagen ingen övertid eller mertid.
– Det var väntat, men vi är väl förberedda, säger Patrik Thulin, verksamhetschefen för Nära specialiserad vård i Dalsland, Lysekil och Strömstad.
Vårdförbundet säger samtidigt:
– Det kommer att bli kaos, men det är redan kaos.

ANNONS
|

En blockad är en form av konfliktåtgärd som ett fackförbund kan inleda, det innebär att facket förhindrar och blockerar arbetet på arbetsplatsen. Det är det som under torsdagseftermiddagen skedde på landets sjukhus, däribland Dalslands sjukhus i Bäckefors. Anledningen till konflikten är att Vårdförbundet anser att sjuksköterskor arbetar för mycket övertid och mertid inom vården.

Sedan kollektivavtalet mellan Vårdförbundet, SKR och arbetsgivarna sades upp i december förra året har förhandlingarna pågått. SKR menar att Vårdförbundets krav kostar för mycket pengar. Det senaste motbudet som presenterades från Vårdförbundet nekades på torsdagsförmiddagen.

– Nu är det upp till arbetsgivaren hur länge blockaden pågår, säger Anna Tjus.

LÄS MER:Övertidsblockad på Näl: ”För hög arbetsbelastning”

Vakanta pass täcks av övertidsarbete

Vårdförbundets blockad innebär att de inte kommer att arbeta övertid, mertid eller ta nyanställningar. De yrkesgrupper som ingår är sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

– Det kommer att bli kaos, men det är redan kaos. Att det påverkar verksamheten såpass mycket att vi inte jobbar övertid på grund av att vakanta pass täcks av övertidsarbete är sjukt, säger Anna Tjus.

”Orimliga kostnadsökningar”

SKR fick information om att det blir konflikt via media och säger att man vill återuppta förhandlingarna snarast.

– Parterna har ett gemensamt ansvar att försöka komma överens om ett nytt avtal och stoppa konflikten. Regionerna har analyserat konsekvenserna och förbereder sig för att hantera konfliktåtgärderna, säger Lisa Blidnert, pressekreterare på SKR.

I ett pressmeddelande på sin hemsida bemöter SKR det senaste motbudet som Vårdförbundet lagt fram:

”Vårdförbundets motbud innehåller nya och än mer långtgående krav än de som har funnits på förhandlingsbordet tidigare under både parternas förhandlingar och medlingsperioden. Det innebär dessutom helt orimliga kostnadsökningar vilket gör att SKR och Sobona säger nej till budet”, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Väl förbereda

Under fredagen säger Patrik Thulin, verksamhetschefen för Nära specialiserad vård i Dalsland, Lysekil och Strömstad, att han inte blev överraskad av att Vårdförbundet gick ut i blockad.

– Det var väntat, men vi är väl förberedda och har väldigt lite övertid i våran verksamhet. Just den biten påverkar inte bemanningen för oss särskilt mycket. Vi har ju dagtid och planerad verksamhet så vi har inte märkt någon skillnad sen övertidsblockaden började, säger han

Hur mycket övertid arbetar personalen hos er?

– På alla tre sjukhusen rör det sig om några timmars övertid i månaden. Vi är ju 60 anställda och det rör sig om totalt mellan 10 och 20 timmar övertid i veckan som högst.