Ballong-SM hålls i Dalsland för femte gången på 20 år nu i helgen och fram till 1 maj.
Ballong-SM hålls i Dalsland för femte gången på 20 år nu i helgen och fram till 1 maj. Bild: Privat

Luftballongerna fyller himlen när ballong-SM avgörs i Dalsland

Under Valborgshelgen, lördag till onsdag, gäller det att spana upp i himlen om man är fascinerad av luftballonger. Då avgörs nämligen ballong-SM i Dalsland med omnejd.

ANNONS
|

Från Uddevalla i väster till Vänern i öster och från Bäckefors i norr nästan ned till Vänersborg i söder, så ser långhelgens tävlingsområde för Ballong-SM ut. I år det nämligen Dalslands ballongklubb som arrangerar mästerskapet.

Exakt var de olika etapperna flygs bestäms kort innan flygningarna som är planerade till kl 06 och 18.30 varje dag.

– Vi flyger så nära soluppgång och solnedgång som möjligt. Termik, som för ballongen okontrollerat uppåt, vill man undvika, förklarar Eva Olsson, ordförande i Dalslands ballongklubb.

Hon tillägger att ballongflygning är väldigt väderberoende och att det helst inte ska blåsa mer än 7-8 knop.

– Ballongerna följer med vinden. Vindriktningen varierar med höjden, så vi styr genom att hålla olika höjd.

Handlar om precision

Målet är att genomföra sju flygningar under de här dagarna. Två är minimum för att det ska räknas som ett genomfört SM. Den som vill veta om och var varje flygning blir av kan se det på ballongklubbens hemsida eller facebooksida.

Åtta tävlande lag är anmälda, men fler ballonger än så kommer vara med och flyga. Den som tror att det handlar om någon sorts kappflygning från a till b tror fel. I stället handlar tävlingarna om precision, att ta sig närmast ett givet mål. Man siktar mot en markering på marken och så ska man släppa sin egen marker så nära som möjligt. Den som kommer närmast får 1000 poäng.

– Ibland kan vara flera uppgifter under en flygning. Det kan handla om tid också. Oftast är det en gemensam startplats, men det kan också vara att man vet målet, men själv väljer startplats, säger Eva Olsson och berättar att det finns ett 20-tal olika tävlingsmoment.

”Helt underbart härligt”

Själv tog hon sitt ballongcertifikat år 2007. Hennes äldsta son Peter blev fascinerad av luftballonger när han studerade på Chalmers och var först ut i familjen med att ta certifikat. 2003 hölls en av etapperna av O-ringen i Högsäter och Peter föreslog att man skulle arrangera Ballong-SM här. På några få månader bildades Dalslands Ballongklubb som arrangerade sitt första SM 2004.

I stället för att lägga ned klubben efter det valde de att dra igång en egen ballongverksamhet och är nu Sveriges största och aktivaste ballongklubb. Peter utbildade båda sina föräldrar i att flyga ballong.

Idag finns det ungefär 60 flygdugliga ballonger i Sverige och 65 personer med aktivt pilotcertifikat. Knappt fem procent av dem är kvinnor.

– Det är förunderligt. Kanske anses det som en väldigt teknisk sport, men vad vet jag? Det är det roligaste jag har sysslat med. Flyga är helt underbart härligt och att se att andra gläds av det!