Klartecken för Räddningstjänsten Fyrbodal

Nu är det klart. Fyrbodal kommer att få ett nytt och gemensamt räddningstjänstförbund. Från och med 1 januari nästa år går när Närf och Mitt Bohuslän samman och bildar Räddningstjänsten Fyrbodal.
– Nu kan vi skapa bästa tänkbara trygghet för alla som bor och verkar i våra sju medlemskommuner, säger Dan Nyberg (S), direktionsordförande i Närf i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Samtliga kommunfullmäktige i de sju kommunerna Mellerud, Färgelanda, Lysekil, Munkedal, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg har godkänt formerna för ett nytt kommunalförbund. Nu står det klart att Räddningstjänsten Fyrbodal ska bildas.

Planerna för ett gemensamt förbund väcktes redan 2019. Sedan dess har flera analyser och utredningar gjorts och 2023 fattade samtliga sju kommuner beslut om att bilda ett nytt kommunalförbund.

Först ut att godkänna formerna för det nya förbundet var Färgelandas kommunfullmäktige som sammanträdde den 12 juni. Därefter avverkade övriga kommunfullmäktige sina möten i tät följd fram till det sista som hölls i Munkedal under måndagen.

”Blir mer effektiva och robusta”

Räddningstjänsten Fyrbodal kommer att bestå av 460 anställda. Av dessa kommer runt 60 utgöras av dagtidspersonal. Inom räddningsverksamheten kommer ungefär 300 personer att utgöras av räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) fördelade på 14 brandstationer. Omkring 100 personer kommer att jobba skift fördelade på de tre heltidsstationerna i Vänersborg, Uddevalla och Trollhättan inklusive ledningscentralen Fyrbodal.

I ett pressmeddelande berättar Marcus Green, som är förbunds- och räddningschef i RMB samt tf. förbunds- och räddningschef i Närf sedan september förra året, mer om beslutet.

– Det är viktigt att vi nu får ett tydligt mål med en gemensam verksamhet efter flera år av nära samarbete mellan RMB och Närf. Vi har redan flera pågående aktiviteter som syftar till att säkerställa vår gemensamma förmåga, och genom att vi blir ett gemensamt kommunalförbund stärks våra möjligheter att bli än mer effektiva och robusta, säger Markus Green.

Räddningstjänsten Fyrbodal kommer att bildas och driftsättas den 1 januari 2025.