Kent och Frida säljer Café Gula huset i Brålanda

Efter tio år har Kent och Frida Berntsen Wiljansros bestämt sig för att sälja Café Gula huset i Brålanda.
– Vi är väldigt nöjda men känner att vi vill ha nya utmaningar, säger Kent.

ANNONS
LocationBrålanda|
|

Frida och Kent Berntsen Wiljansros ville leva tillsammans och arbeta med det som de älskade. Utan erfarenhet drog de igång Café Gula huset i Brålanda och skapade ett drömliv omgärdat av musik, mat och bak.

Det är tio år sedan. Nu vill de vidare.

Verksamheten de byggt upp blev precis som de önskade. Förutom restaurang och kafé har många artister som är vana att spela inför tusentals personer uppträtt hos dem.

– Vi tar in 50 personer och folk sitter i princip i knät på bandet. Jag minns när Animals skulle spela. Trummisen, som var originalmedlem från 1959, sa att det här stället var nog det absolut minsta stället han någonsin spelat på. Det blir väldigt intimt, säger Kent och skrattar.

Ödmjukt erkänner han att deras koncept kan ha satt Brålanda på kartan.

– Det känns lite som att vi har gjort det. Men vi vill inte klappa oss på bröstet på något sätt, men det känns ändå som det har blivit lite smått känt.

Genom åren har ägarna skapat fina, roliga minnen och fått många goda vänner. Men inte minst har de skaffat sig en gedigen erfarenhet.

– Det jag minns mest är nog vår okunskap när vi kom in i huset. Vi var tvungna att lära oss allt, det har varit en otrolig skola, säger Kent.

Sommarkonserter, loppisar och julbord

I huset har också temakvällar arrangerats. Oktoberfester, irländska aftnar och 80-tals fest. Sommarkonserter i trädgården, loppisar och julbord, listan kan göras lång.

Tanken att lämna Brålanda har vuxit fram. Kent berättar att de har vacklat fram och tillbaka men nu är bollen i rullning. Ägarna är nöjda och glada över vad de har åstadkommit men båda vill mer, få nya utmaningar.

– Egentligen är det ett naturligt steg, nu får någon annan ta över och så drar vi vidare och gör något annat. Vad och var vet vi inte, det bestämmer vi när huset är sålt. Men vi hamnar nog inte i Norrland, snarare blir det söder över.

Några planer på att lämna branschen helt har de inte, förklarar Kent. Det är ju musik de brinner för.

– Först och främst vill vi se om det finns spekulanter på det vi har byggt upp.

Fullspäckat höstprogram

Treplansvillan på cirka 360 kvadratmeter säljs med alla inventarier. De nuvarande ägarna skulle tycka det var kul om det kom ett nytt par som driver verksamheten vidare.

– I så fall kan de egentligen starta från dag ett. Vi lämnar till och med firmabilen. Det vi tar med oss är våra personliga tillhörigheter och husbilen.

Över restaurangen finns en fyrarumslägenhet på 160 kvadratmeter där Kent och Frida bor i dag. Sedan tillkommer en stor trädgård som är uppdelad i två delar.

– En privat avdelning som vi har stängslat in. Den andra delen finns en scen, där får vi in minst 200 personer.

För tillfället tar makarna ett halv år i taget. Höstens schema är fullspäckat. I stort sett är varje helg uppbokad med konserter, dessutom är tanken att ha öppet mer.

– Hela julen kommer vi ha ett proppat program för vi räknar inte med att vi får sålt det här över dagen. Det känns som att det är en långsiktig grej och då fortsätter vi att köra på som vi brukar.