Johanna prisas – bjuder in hela Grinstad på fest

Lokal mat och miljö. Det är två områden som Johanna McDonald brinner för och vill inlemma i den dagliga verksamhet.
I september fyller hon 40 år och bjuder in hela Grinstad till kalas i sin lanthandel.

ANNONS
|

– Jag får se vad jag hittar på, men kalas ska det bli det lovar jag, säger hon.

Nyligen fick hon det nyinstiftade priset Årets kvinnliga landsbygdsinspiratör av Centerpartiet i Mellerud. En utmärkelse som helt överraskade henne.

Fult att luras

Det är fult att luras, men den här gången tvekade inte Cina Walterlin. Hon hade sagt att mötet skulle handla om fortsättningen på ett planerat samarbete med kyrkan. I stället blev det diplom och blommor.

Just samarbeten med andra verksamheter i bygden är ett av Johanna McDonalds sätt att arbeta. Bara som exempel kan nämnas att ett påbörjat ett samarbete med Åsebro förskola på temat hållbarhet. Tanken där är att börja tidigt att sprida kunskap om matens ursprung, lokal mat och vikten av att vara rädd om miljön.

– Jag har många idéer på gång som snurrar runt. En del går att förverkliga andra stannar på idéstadiet. Jag strävar hela tiden efter att utveckla butiken, säger hon och lyfter i samma andetag fram personalen.

– Vi är ett bra gäng som jobbar här. Jag vill skapa en vi-känsla och gemenskap.

Idéer för förändring

Det är nu fyra år sedan hon tog över butiken. Sedan dess har mycket förändrats. En av de stora förändringarna är öppet dygnet runt. När den bemannade butiken stänger kan kunderna logga in med bank-id och handla i den obemannade butiken.

Nyheten infördes för ett år sedan och erfarenheterna är bara goda.

– Konceptet med öppet dygnet-runt är ett sätt att öka servicen. Tillgängligheten för kunderna ökar. Många som bor här runt omkring är lantbrukare och har långa arbetsdagar. Då har de ändå möjlighet att handla på hemmaplan. Vi har heller inte drabbats av inbrott som handlare på andra orter gjort, säger Johanna McDonald.

Hon har också infört en möjlighet att få paket levererade butiken för utlämning. Det sker i anslutning till varutransporterna från ICA.

Pop-up butik

En idé som ligger och gror i Johannas sinne är att börja med någon form av pop-up-butik i sommar. Den ska ligga på parkeringen och ”fånga upp” trafiken som annars passerar förbi på väg till och från sommarboenden.

– I en sådan här liten butik ute på landet är det viktigt att skapa personliga relationer till mina kunder. Jag försöker ge dem det de vill ha i form av olika varor. En annan viktig del i verksamheten är den sociala. Man aska kunna komma in här och ta ett snack med oss i personalen.

Johanna McDonald uppvaktades med diplom och blommor av Cina Walterlin och Maja Holmgren på Internationella kvinnodagen.
Johanna McDonald uppvaktades med diplom och blommor av Cina Walterlin och Maja Holmgren på Internationella kvinnodagen. Bild: Tommy Löfgren

Priset som Årets kvinnliga landsbygdsinspiratör fick hon den 8 mars på Internationella kvinnodagen. Vanligtvis brukar Centerpartiet runt om i landet dela ut ett pris till Årets kvinnliga företagare.

Nytt pris

I Mellerud instiftade man från och med 2024 Årets kvinnliga landsbygdsinspiratör. Maja Holmgren är sekreterare i Mellerudsavdelningen.

– Vi är en landsbygdskommun, det är viktigt att vi uppmärksammar de goda förebilderna. Johanna McDonald är en viktig förebild som kan inspirera andra, säger hon.

I prismotiveringen lyfter de fram hennes ”företagaranda, initiativkraft och medmänsklighet”. Vidare skriver de:

”Genom din kreativitet bidrar du till en positiv utveckling av bygden.”