Det är småföretagen som skapar de nya jobben i Dalsland.
Det är småföretagen som skapar de nya jobben i Dalsland. Bild: Stefan Bennhage/arkiv

Framgångsrika unga företagare i Dalsland ska prisas

Framgångsrika unga företagare i Dalsland ska lyftas fram med ett nytt pris.
– Framtiden bärs i hög utsträckning av landskapets unga företagare, säger Thomas Forslin, processledare för Det goda livet i Dalsland med Fyrbodals kommuner i spetsen.
Mot den bakgrunden instiftas Unga Dalslandspriset där två företagare kan vinna 25 000 kronor vardera.

ANNONS
|

Avsikten är att lyfta fram framgångsrika unga företagare som redan är viktiga för sin bygd och därmed sprida positiva ringar på vattnet för livskraftiga bygder.

Landsbygdens jobb

Statistiken är talande. Det är småföretagen som skapar de nya jobben i Dalsland. De senaste 30 åren har mindre företag med upp till 50 anställda skapar 4 228 jobb i Dalsland inklusive Vänersborg.

Det är siffror som tagits fram för Fyrbodal.

Samtidigt har större företag dragit ner med 1 366 jobb. På offentliga företag, myndigheter etcetera har 2 226 jobb försvunnit.

– Nästan alla nya jobb på landsbygden skapas av lokala mindre företag. Det gäller i Dalsland såväl som i Sverige i övrigt, säger Thomas Forslin.

Han menar att så kommer det säkert att se ut även i framtiden – inte minst i Dalsland som består av så mycket landsbygd.

Nominering pågår

Två unga företagare max 35 år och verksamma/bosatta i Dalsland kommer att vinna priset. I kriterierna ingår ekonomiska resultat, samhällsnytta, sysselsättning och hållbarhet.

Alla kan nominera kandidater fram till och med den 25 oktober. Prisutdelning blir det före jul.

Projektet Unga Dalslandspriset drivs av Fyrbodals kommunalförbund med Länsförsäkringar Älvsborg och Västra Götalandsregionen som medaktörer och finansiärer.

I juryn ingår förutom nämnda också representanter för Agroväst, Edit och Dalslands folkhögskola.

Skapa positiva attityder

En viktig målsättning med priset är att synliggöra och skapa starkare positiva attityder kring ungt företagande och ung företagsamhet, något som är avgörande för Dalslands framtid på sikt.

Bakom Det goda livet i Dalsland står sex Dalslandskommuner, Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen och Fyrbodals kommunalförbund.

Under 2024 och 2025 kommer Det goda livet i Dalsland att genomföra två prisomgångar för Unga Dalslandspriset.