Fler avgångar för turisttågen: ”Vi gör ett test nu”

Under somrarna går vanligtvis det första DVVJ-tåget från Mellerud vid klockan 15.10, men i juli kan resenärer gå på tåget redan vid 10.36. På lördagar kör man nu extra avgångar.
Om det blir en till sommar är dock fortfarande osäkert.

ANNONS

Stopp görs i bland annat Håverud och Dals Långed innan tåget når sin slutstation, Bengtsfors, och kör tillbaka mot Mellerud. Längs vägen passerar det flera vackra platser.

– Akvedukten i Håverud är en av mina favoritdelar på sträckan. Sedan tycker jag att det är väldigt fint mellan Håverud och Tisselskog då vi åker bredvid Råvarpen, säger konduktören Pernilla Persson.

På sommaren arbetar hon inte bara som konduktör, utan även vid dressinuthyrningen i Bengtsfors. Pernilla säger att de flesta resenärerna hon träffar kommer från Sverige, men att hon även möter turister från bland annat Tyskland, Holland och Belgien.

Många av resenärerna som går på och av i Håverud har eller ska åka kanalbåtarna, och samarbetet mellan DVVJ och Dalslands Kanaltrafik gör att avgångarna matchar varandra.

Framtiden fortsatt osäker

Tågen går mellan den 10 juni och 25 augusti och i år har man utökat avgångarna på lördagar. I juli kör DVVJ då en extra avgång på morgonen och en på kvällen.

– Vi gör ett test nu för att se hur intresset ser ut. Jag åkte med den första extraturen i lördags och då var det runt tjugo resenärer, säger Lasse Johansson, ledamot i styrelsen, DVVJ.

Efter juli ska man göra en utvärdering och se ifall de extra turerna är något man vill fortsätta med även nästa år.

Om det blir en till sommar är dock fortfarande osäkert.

– DVVJ:s arrendeavtal med Trafikverket går ut den sista december och därefter är det Trafikverket som tar över sträckan mellan Billingsfors och Bengtsfors. Vi vet inte idag hur de planerar att använda sträckan och de ska återkomma med besked efter sommaren, säger Lasse Johansson.

Andra delar mer lönsamma

Utöver passagerartågen kör man också godståg på sträckan året runt och den verksamheten är mer lönsam. Även dressinuthyrningen i Bengtsfors och Kyrkerud säger Lasse Johansson går bra.

– Den är väldigt uppskattad och jag träffar många gäster som säger att de ska tipsa andra.

– Det är en av Sveriges längsta dressinbanor och det finns en otrolig utvecklingspotential. Det är fantastisk natur längs sträckan och det finns redan många fina stopp, men framåt arbetar vi med att ordna ännu mer att göra längs vägen.

Så går tågen under sommaren

Mellan den 10 juni och 25 augusti avgår tågen från Bengtsfors vid klockan 13.40 och 16.30. Från Mellerud avgår tågen vid klockan 15.10 och 17:45.

På lördagar i juli avgår tågen också vid 09.14 och 20.25 från Bengtsfors, och 10.36 och 21.34 från Mellerud.

Utöver Mellerud och Bengtsfors stannar tåget vid:

Åsensbruk

Håverud

Buterud

Tisselskog

Dals Långed

Långbron

Friluftsgården

Billingsfors N

Mer information finns på dvvj.se

Dal Västra Värmlands Järnväg (DVVJ)

På slutet av 20-talet startade trafiken på Dal-Västra Värmlands Järnväg som gick mellan Mellerud och Arvika.

På 40-talet förstatligades järnvägen, men både godsmängden och antalet passagerare minskade såpass mycket under 60 och 70-talet att man lade ned järnvägen på 80-talet.

Bara ett år efter att det sista passagerartåget kört mellan Bengtsfors och Mellerud återupptogs dock passagerartrafiken på den sträckan igen. Dal Västra Värmlands Järnväg, som är en stiftelse av Bengtsfors, Melleruds och Årjängs kommuner startade charter och linjetrafik under sommaren från juni till augusti.

Idag går det att åka tåg mellan Mellerud och Bengtsfors och fortsätta på dressin till Årjäng.

Källa: DVVJ.

LÄS MER:Beskedet: Turisttågen rullar i sommar

LÄS MER:Frida strandades i Mellerud – får ingen ersättning

LÄS MER:Fikasugen? Här är tips på mysiga sommarcaféer i området